Dünya Bankası'nın "Gıda Güvenliği" raporuna göre Türkiye, ocak ayından sonra şubat ayında da yüzde 70 gıda enflasyonuyla beşinci sırada yer aldı. Raporda yüzde 264 enflasyonla Zimbabve birinci, yüzde 158 ile Venezuela ikinci, yüzde 143 ile Lübnan üçüncü, yüzde 98 ile Arjantin dördüncü sırada yer aldı.
Türkiye'nin yanı sıra gıda enflasyonu yüzde 60'ın üzerinde olan Surinam, Gana, Sri Lanka, Ruanda ve Haiti de ilk 10 ülke arasında yer aldı. Gıda enflasyonunun yüksek olduğu bu ülkelerde, gıda fiyatlarındaki artış, vatandaşların temel gıda maddelerine erişimini zorlaştırıyor.
Türkiye'deki yüksek gıda enflasyonu, son dönemde gıda fiyatlarındaki artışlarla mücadele eden hükümetin gündemine oturmuş durumda. Hükümet, gıda fiyatlarını düşürmek için çeşitli tedbirler almaya çalışıyor. Bu kapsamda, sebze-meyve üreticilerine destek verilmesi, marketlerde fiyat denetimi yapılması, tarım arazilerinin korunması gibi adımlar atılıyor.
TÜİK'in açıkladığı verilerde de gıda enflasyonu yüksek çıkarken, Dünya Bankası raporunda ocak ayı verileri kullanıldığı için şubat ayına ilişkin rakamların henüz tam olarak ortaya çıkmadığı belirtiliyor. Yine de, Türkiye'de gıda fiyatlarındaki artışın devam etmesi, vatandaşların gıda güvenliği konusunda endişelerini arttırıyor.