AKP Stokçulara Ceza Artırımı İçin Yasa Teklifi Sunacak

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ekonomiyi batırmasını mâl etmeye çalıştığı "stokçulara" yönelik ceza artırımını öngören bir yasa tasarısı hazırlandığı bildirildi.

Türkiye, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tek adam yönetiminde tarihinin en derin ekonomik krizlerinden birini yaşıyor. Ancak Erdoğan, kendi başarısızlığını "stokçulara" mâl ediyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı kısa bir süre önce "Hem idari hem hukuki işlemlerle kendi ülkesine ve milletine karşı böyle ağır bir suç işleyen herkesin yakasına yapışılacaktır" demiş, "Girdi maliyetleriyle ve kurdaki yükselişle izah edilemeyecek fiyat artışı yapan, bilhassa da stokçuluğa yönelen hiç kimsenin gözünün yaşına bakılmayacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Dünya'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, hazırlanan düzenleme ile 6585 sayılı Perakende Kanunu'nda yapılacak değişiklikle birlikte, halihazırda 50 bin ila 500 bin lira para cezası öngörülen stokçulara daha caydırıcı cezalar uygulanmasının önünün açılacağı bildirildi.

Ceza Artırımının Yaratacağı Etki Belirsiz

Getirileceği bildirilen düzenlemeye ilişkin değerlendirme yapan Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Yenerer Çakmut, ceza artırarak sorun çözülemeyeceğini belirterek "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca öngörülen yaptırımlar, suça değil, kabahate veriliyor. Burada öngörülen idari para cezası bazı şirketler için hiç anlamı olmayabilir, bazıları açısından ise piyasadan kopmaya sebep olabilir" ifadelerini kullandı.

Ceza, Uygulanacak Kişileri Piyasadan Koparırsa Ekonomiye Başka Yansımaları Olur

Uygulanacak cezanın adaletli olması gerektiğini vurgulayan Çakmut, "Eğer ceza uygulanacak kişilerin piyasadan kopup gitmesine sebep olacaksa, bunun ekonomiye başka yansımaları olur. Yaramaz çocuğa sürekli ceza verirseniz bir süre sonra yüzgöz olursunuz, gülüp geçmeye başlar. Ödül ve ceza mekanizması yerinde ve zamanında kullanılmalıdır" dedi.

Söz konusu teklifin bugün veya yarın TBMM'ye getirilmesi bekleniyor.

akpli cumhurbaşkanı tayyip erdoğan stokçuluk ceza artırımı yasa tasarısı ekonomik kriz