AKP'nin 4. Yargı Paketi İstismarcıları Koruyor

TAKİP ET

AKP'nin TBMM'ye sunduğu 4. yargı paketinde cinsel istismar suçlarında 'somut delil' şartı getirildi.

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu tarafından Meclise sunulan 4. yargı paketinde yer alan madde tartışmalara yol açtı. Pakette yer alan maddeyle cinsel istismar suçlarında somut delil aranma şartı getirilmesi, tüm delillerin sabit olmasına rağmen tutuklamaların Twitter kampanyalarına göre şekillendiği Türkiye'de istismarcıların daha çok korunmasını sağlaması sebebiyle tepki çekti. 

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) sözcülerinden Avukat Hülya Gülbahar, “Katolog suçlar içinde kaçakçılık, insan ticareti, cinayet, aynı zamanda çocuk cinsel istismarı, tecavüz ve cinsel saldırı suçları da var. Bu kanun değişikliği ile artık kadın ya da çocuklara yönelik cinsel suçlardan herhangi bir tutuklama yapılması imkansız hale gelecek. Tutuklamada görüntü, ses kaydı vb. somut delil kriteri aramak aynı şekilde mahkûmiyet açısından da somut delil olmadığı takdirde mahkûmiyet verilmemesi sonucu doğuracak” şeklinde konuştu.

Suçluların Aklanmasını Sağlayacak 

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü ve İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu ise, “Yargı reformunun odağında insan hakları ve hukukun üstünlüğü olmadıkça, kadına yönelik şiddet ve çocuğun cinsel istismarı suçları görmezden gelinmesine, suçluların aklanmasına yol açacaktır" dedi.

Moroğlu, özellikle çocuklara yönelik istismarlarda somut delil bulma olanağının oldukça düşük olduğunu ve bir çocuğun görüntü veya ses almasının neredeyse imkansız olacağını söyleyerek istismar edenin korunduğu yasaya tepki gösterdi.

 

4. dördüncü yargı paketi cinsel istismar suç somut delil hülya gülbahar nazan moroğlu