Akşener 'Acil İstikrar ve Kapsayıcı Büyüme Eylem Planı'nı Açıkladı: 'Artık Korku Duvarı Yıkıldı'

TAKİP ET

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin "Acil İstikrar ve Kapsayıcı Büyüme Eylem Planı"nı açıklamak üzere düzenlediği toplantıda konuştu.

Konuşmasında 2 yılı aşkın süredir gezdiği Anadolu gezilerinde yaşadıklarını anlatan Akşener, "En aklı başında sorun tarifini ve önerileri ben AKP'ye oy vermiş esnaftan aldım. Ama kapıdan insanlar çıktıktan, o esnafla yalnız kaldıktan sonra" dedi.

Bin 500 lira, bin 800 lira emekli maaşları verildiğini esnafları gezerken öğrendiğini belirten Akşener, "Dertlerini dinledik ve biz öğrendik. Öğrendikçe üretmeye başladık. Biz ürettikçe dikkat çekmeye başladı ve iki buçuk yılın sonunda dükkanlara girdiğimizde, işletmelere girdiğimizde kim çekim yapıyorsa mesela Sayın İsmail Saymaz'a döndüler, 'Çek kardeşim çek, durumumuz bu' dediler. Yani artık o korku duvarı yıkıldı. Bu iki buçuk yılın sonunda o korku duvarı yıkıldı" ifadelerini kullandı.

Anadolu Gezileri

Bilge Yılmaz ve ekibi tarafından hazırlanan eylem planının çıkış noktasının kaynağının o esnaf gezileri olduğunu belirten Akşener, "Fark ettik ki bir şeyi ıskalamışız. Sanıyorum en son 22 ilimiz oldu, şehirlere yeniden gitmeye başladık ve o şehrin iş insanlarıyla, ister 80-ister 1200 kişi çalıştırsın o iş insanlarıyla yemekli toplantılar yaptık. O toplantılarda başka şeyler öğrendik. Yakında Prof. Dr. Meral Akşener olacağım haberiniz olsun. Bu konunun uzmanı anlamında. İnanılmaz şeyler öğrendik. Dedim ki 'Arkadaşlar bu toplantının öznesi sizsiniz. Dertlerinizi, önerilerinizi, fikirlerinizi, eleştirilerinizi söyleyeceksiniz. Bize soru soracaksınız. Siyasi soruları ben, ekonomiye dair sorularınızı da Bilge Yılmaz, Ümit Özlale ve Erhan Usta cevaplandıracak' dedim.  Bilge Bey ve Ümit Bey STK'ları gezdiler. Bazı yerlerde sadece oranın çalışanı bir devlet memuruyla konuştular, bazı yerlerde 'Niye geldiniz kardeşim?' dendi, bazı yerlerde ise çevresine bakarak konuşan insanlarla karşılaştılar. Ancak ikisi sabır eşikleri çok yüksek olduğu için oralardan el sıkışarak ayrıldılar. Bunu niye anlattım? Oradan da çok şey öğrendik. Biz tüm bu öğrendiklerimizin neticesini sizlerle paylaşmak için buradayız" diye konuştu.

"Atatürk'ün Vizyonunun Takipçisi Olmaya Gayret Ediyoruz"

"Biz Atatürk'ün ekonomiye, iktisada ve insana dair vizyonunun takipçisi olmaya gayret eden bir siyasi partiyiz. Ne demek istiyorum? Bireysel kalkınma değil bu söylediğim, bireyin kalkınması meselesini yıllar evvel ortaya koyan Rahmetli Atatürk'tür. O yıllarda birey diye bir kavram yok, o yıllarda sanayi devriminin sonuçlarının oluşturduğu değer setleri 'Ver talimatı, al tekmili' şeklinde. Müşteri denen kavram odakta değil, ha bire savaş olmuş, insanlar hayatta kalmaya çalışıyor, açı doyurmak,  çıplağı giydirmek durumundasınız. Ama o günün şartlarında Anadolu'da bir siyasi lider çıkıp bireyin kalkınmasına dair bir vizyon ortaya koyuyor. Mesela inovasyon diye bir kavram yok. Erol Güngör inovasyonun adını söylemiyor ama inovasyona dair ne varsa tanımını yapıyor. Bugün ne durum? Çok komik bir durumdayız. Partili cumhurbaşkanı, bu bardağın nereye konulacağına dair evrakı imzalamak zorunda. Bir kişinin her şeye karar vermek durumunda olduğu bir ülkede ne demokrasi ne hukukun üstünlüğü ne adalet söz konusu olur ne de dış politikada rasyonel, gerçekçi, çıkar maksimizasyonuna dayalı bir ilişki olur.

Dış Politika Eleştirisi

Ya benimsin ya kara toprağın denilen bir anlayış içinde... Çok şaşırıyorum. 'Beni seviyor' diyorlar. Çok ilginç. Dış politikada birbirleriyle 'değerli dostum, kadim dostum'... Bu nasıl bir psikolojidir? Dış politikada saygı tamamdır, bireysel ilişkilerde sevgi de olsun tamam da konuşuyorsun 'Beni seviyor mu?' diyor ya... Böyle olamaz. 23 trilyon dolarlık bir çerçevede yaşıyoruz. 7 trilyon dolar ilk sınırlar, sonrası Avrupa'yı da kattığınız zaman 23 trilyon dolar. Biz niçin çırak çıkıyoruz? Niçin o kavgaların sonunda Türkiye her seferinde zarara uğruyor. Bugün Suriyeli sorunu olan bir ülke halindesiniz. Sorun Suriye'de ama sebebi hakkında kimse konuşmuyor, özne Suriyeliler. Beşar Esad niçin Esed oldu? Şimdi ne zaman olacak Beşar? Bu savrulmanın, tuhaf psikolojinin, bu partili cumhurbaşkanlığı sisteminin sonuçları bunlar" ifadelerini kullandı.

"Ekonominin patronu güvendir" diyen Akşener, öncelikle "bu ucube sistemden" kurtulmak gerektiğini vurguladı. Birinci önceliklerinin seçimi kazanmak olduğunu belirten Akşener, programı hazırlayan Genel Başkan Yardımcısı Bilge Yılmaz ve ekibine teşekkür etti.

İYİ Partili Bilge Yılmaz'dan 'Beşeri Sermaye' Vurgusu: Ekonomi Düzelir Ama...

meral akşener iyi parti acil istikrar kapsayıcı büyüme eylem planı açıkladı