Ali Babacan GMYK'da Kükredi: Beni Eleştiremezsin!

TAKİP ET

DEVA Partisi'nde sular durulmuyor.

AKP'den istifa eden eski Bakan Ali Babacan liderliğinde 9 Mart 2020'de kurulan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), aradan geçen yaklaşık 2 yıllık sürede teşkilatlanmasını halen tamamlayamadı.

Aradan 2 yıl geçmesine rağmen pek çok ilde partinin ilçe kongreleri yapılamadı. Öyle ki ilçe kongresi yapıldığı halde, ilçe başkanlığı binası dahi bulunmayan teşkilatlar var. Ali Aydoğdu yönetimindeki Ankara Elmadağ İlçe Başkanlığı gibi... Ali Aydoğdu'nun Genel Merkez politikalarına isyan ederek istifa etmesine rağmen istifası kabul edilmedi. Şu anda ilçe teşkilatı olan ve ilçe kongresi de yapılan Elmadağ'da DEVA Partisi'nin ilçe binası bulunmuyor. 

Kurucular Kurulu'ndan Pek Çok İstifa

DEVA Partisi Kurucular Kurulu'nda yer alan birçok isim istifalarını sundu. Bu isimler arasında Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Babaoğlan, Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydemir, Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Bilgel, Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Bilgiç, Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arzu Kılıçlar ve Nevim Bilici ile Fahriye Oya Kuyumcu istifa etti.

"Demokrat Görünüp, Umut Tacirliğine Soyunup İnsanların İyi Niyetini Suistimal Etmeye Siyaset Diyorlar"

Nevim Bilici istifa ettikten sonra "Bu bütün partiler için geçerli, içi beni dışı alemi yakar. Demokrat görünmek ve demokrasi varmış gibi fika yapmak, algı yaratmak... Umut tacirliğine soyunup, insanların iyi niyetini suistimal etmeye bu ülkede siyaset diyorlar" açıklamasını yaptı.

İl Başkanlıklarındaki İstifalar

Partinin kuruluşunun ardından gelen istifalar sadece Genel Merkez'de değildi. Pek çok il başkanı görevlerinden istifa etti ya da görevden alındı. Atatürkçü kimliğiyle bilinen İstanbul İl Başkanı Gürol Ayan, Genel Merkez'den gelen bir SMS ile görevden alındı. Ayan şu anda Zafer Partisi'nde siyaset yapıyor.  Ayrıca Aydın İl Başkanı Hakan Çağlar Erürker, Çorum İl Başkanı Orhan Vargeloğlu, Kayseri İl Başkanı Begüm Başmısırlı, Manisa İl Başkanı  Prof. Dr. Süreyye Sakınç, Muş İl Başkanı Elif Çelik, Muğla İl Başkanı Tolga Keskin, Ordu İl Başkanı Ercan Öktenay görevlerinden istifa etti. Elazığ İl Başkanı Murat Dağhan görevinden alındıktan sonra partisinden istifa etti. Antalya İl Başkanı Süleyman Akıncı ise görevinden istifa eden ikinci Antalya İl Başkanı oldu. Hatay il teşkilatı ise "dağıldı". İl Başkanı istifa etmese de ilçe başkanlarının da aralarında bulunduğu yüzlerce isim aynı gün içinde istifa etti.

DEVA Partisi Hatay'da İstifalar Devam Ediyor

İstifaların Nedeni Ne?

Peki, DEVA Partisi'nde ardı arkası asla kesilmeyen bu istifaların nedeni ne?

DEVA Partisi teşkilatlarının yönetimi, Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sadullah Ergin tarafından yürütülüyor. İstifa eden ya da görevden alınan isimlerin en büyük ortak noktası da Sadullah Ergin'le aralarındaki mesafe. Teşkilatlardan sorumlu isim Sadullah Ergin olsa da partide oldukça etkili olan ve tabanda sevilen bir isim olarak bilinen İdris Şahin'e yakın olan il başkanı, ilçe başkanı ya da il yönetim kurulu üyesi düzeyinde pek çok isim partiden istifa etti. İstifaların arka planında ise yoğun bir mobbing süreci olduğu iddia ediliyor. Kurucular Kurulu üyesi Nevim Bilici'nin istifasının ardından yaptığı "Umut tacirliğine soyunup, insanların iyi niyetini suistimal etmeye bu ülkede siyaset diyorlar" açıklaması ve "demokrat görünenler" vurgusu, yaşanan istifaların asıl nedenini işaret ediyor.

Ali Babacan'ın Doğrudan Görevden Aldığı İlçe Başkanı

Sadullah Ergin'den dolayı yaşanan rahatsızlık Genel Merkez'e iletilse de Genel Başkan Babacan'la yakınlığından dolayı tepki gören taraf Ergin değil, rahatsızlıklarını dile getiren isimler oluyor. Ali Babacan'ın teşkilat yönetimindeki başarısızlığı ve yanlış isim tercihlerine tepki gösteren pek çok isim istifaya zorlanırken dirençle karşılaşılan her yerde görevden alma mekanizması devreye sokuluyor. Geçtiğimiz günlerde Genel Başkan Ali Babacan, Altındağ İlçe Başkanı Sinan Okdemir'i bizzat görevden aldı. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı  tek adamlıkla ve devletin en alt bürokratik noktalarına kadar tüm işleyişine müdahale etmekle eleştiren Babacan'ın kendi partisini de aynı şekilde yönetmesi parti teşkilatlarında tepki çekiyor.

Ali Babacan'ın il ve ilçe başkanlıklarındaki partililerin uzaklaştırılmasının dışında, Genel Merkez'deki bazı isimlerin de partiden uzaklaşmasına neden olduğu belirtiliyor. DEVA Partisi'ne yakın kaynakların TamgaTürk'e aktardığına göre bir süre önce Genel Merkez Yönetim Kurulu'nda yaşanan bir tartışmada bir parti yöneticisinin finansmanının şeffaf olmadığı ve mali tabloların tüzüğün aksine yayımlanmamasına yönelik eleştirilerine dayanamayan Ali Babacan öfkelenerek "Beni eleştiremezsin" diye cevap verdi.

Bunun üzerine il ve ilçe başkanlıklarında yaşanan tartışmaların GMYK'ya da yansıdığı ve Ali Babacan'a "tek adamı eleştiren tek adam" nitelemesi yapıldığı belirtiliyor. 

ali babacan deva partisi genel merkez yönetim kurulu gmyk beni eleştiremezsin birol aydemir genel başkanı lider tek adam erdoğan recep tayyip kükredi istifa yaprak dökümü ali aydoğdu ali rıza babaoğlan abdurrahman bilgiç arzu kılıçlar nevim bilici fahriye