Alper Taş: Türkiye Sosyalist Hareketi HDP'nin Gölgesi Altında Gelişemez

TAKİP ET

Sol Parti PM ÜyesiAlper Taş, "HDP'nin gölgesi altındaki bir Türkiye sosyalist hareketinin gelişemeyeceğine inanıyoruz" dedi.

Sol Parti Parti Meclisi Üyesi Alper Taş, Artıgerçek'ten İrfan Aktan'a yaptığı açıklamada "HDP’nin gölgesi altındaki bir Türkiye sosyalist hareketinin gelişemeyeceğine ve Kürt hareketine, Kürt halkına güçlü bir destek, dayanışma sağlayamayacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

ÖDP'den ayrılan sosyalistlerin kendilerine yönelik "Türki reflekslerle hareket ettiği" şeklindeki eleştirilere yanıt veren Alper Taş, "Elbette bizim de eksik olduğumuz noktalar var ama meseleyi 'Türki reflekslerle' açıklamak doğru olmaz. Ama ayrılan sosyalist arkadaşlarınki, 'Kürdi reflekslerle', kraldan çok kralcılık yapmaktı" dedi.

Hak etmedikleri bir tartışmanın içine çekildiklerini belirten Taş, "Kürt hareketiyle nasıl ilişki kurulacağına dair, bizce asli olmaması gereken bir mesele üzerinden ÖDP projesi akamete uğradı. Oysa biz her zaman Türkiye sosyalist hareketinin bağımsız politik çizgisiyle kendisini güçlendirmesi ve Kürt siyasi hareketiyle demokratik ilişkilerini bu çerçevede düzenlemesini savunduk. Bugün için de aynı fikirdeyiz" diye konuştu.

"Kürt Hareketinin Gölgesinin Dışında Bir Sosyalist Hareket..."

"Kürt hareketinin gölgesinde değil, o gölgenin dışında güçlenmiş bir sosyalist hareketin Kürt hareketine de daha büyük bir faydası olacağını düşünüyoruz" diyen Taş, "Bugün de HDP’nin gölgesi altındaki bir Türkiye sosyalist hareketinin gelişemeyeceğine ve Kürt hareketine, Kürt halkına güçlü bir destek, dayanışma sağlayamayacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Kürt Hareketinin Kanca Atmalarıyla Türkiye Sosyalist Hareketi Paralize Edildi"

İrfan Aktan'ın "Ama gövde olarak ÖDP dâhil pek çok sosyalist hareket hiçbir zaman 'Kürt hareketinin gölgesine' girmediği halde gelişemedi…" şeklindeki yorumu üzerine "Türkiye sosyalist hareketinin gelişememesinin tek nedeni Kürt hareketinin gölgesi değil zaten" diyen Alper Taş, şu ifadelere yer verdi:

"Bu söyleşimizin konusu diğer unsurlar olmadığı için bahsetmedim, yoksa sosyalist hareketin önünde başta bizim kendi eksikliklerimiz olmak üzere sayısız neden var. Fakat Kürt hareketinin ÖDP içine kanca atmasını Ufuk Uras örneğinde de gördük. Türkiye sosyalist hareketi bu tür müdahalelerle paralize edildi, dağıtılmaya çalışıldı. Bütün samimiyetimle ve açıklığımla söylüyorum ki, Kürt siyasi hareketi de eşit bir ilişkiye hem hazır hem de razı değildi."

"Kürt Hareketinin Domine Edici Olmak İstemesinden Hep Rahatsızlık Duyduk"

İrfan Aktan'ın "1990’lardan beri Kürt hareketinden Türkiye soluna ittifaklaşma önerileri gelir ve bu önerileri geri çeviren sosyalistlere de 'Kemalist', 'anti-Kürt', hatta 'Türkçü' diyenler oluyor. Acaba bu ilişkideki gerilime son vermenin yolu nedir?" şeklindeki sorusu üzerine Taş şu cevabı verdi:

"Kemalizm, anti-Kürtlük, Türkçülük filan, bunlar Türkiye sosyalist hareketinin hak ettiği eleştiriler değil. Türkiye’de Kürtlerin de bir ulus olduğu gerçeğini ilk kez sosyalistler ortaya koymuş, savunmuş ve bunun bedelini de öyle veya böyle ödemişlerdir. Bugün de 'HDP’den uzak durursak terörle ilişkili ithamından kurtuluruz' gibi ucuz bir hesap aklımızdan geçmez. Biz politik olarak HDP’yle farklılıklar yaşıyoruz, bu farklılıkları eleştirel düzeyde ortaya koyuyoruz ve gerektiği yerlerde HDP’yle yan yana gelmekten de çekinmiyoruz. Ama Kürt hareketi barış mücadelesinde de, seçimlerde de hep benmerkezci bir yaklaşım içinde. Kürt hareketinin yukarıdan, domine edici bir ilişki kurmak istemesinden her zaman rahatsızlık duyduk. Oysa Kürt hareketiyle eleştirel bir ilişki kurmayan hiçbir ittifakın Kürt hareketine bir faydası yok."

alper taş hdp türkiye sosyalist hareketi kürt gölgesi ufuk uras