Altın ve Dolarda En Kötü Senaryo: 'O Zaman Kıyamet Kopar, Kur Durdurulamaz Olur'

TAKİP ET

Dolar ve altında yükseliş sürüyor.

20 Aralık operasyonuyla 18,30 seviyelerinden çakılan dolar kuru, yeniden yükselişe geçti. Cuma günü 15,98 seviyesine kadar yükselen dolar kuru 15,93 seviyesinden, gram altın ise 945 lira seviyesinden işlem giriyor.

Gazete Duvar'ın aktardığına göre piyasa uzmanı Tuna Kaya, gram altının ons altın ve dolar kurundan etkilendiğini belirterek "Dolardaki yukarı yönlü hareket gram altını destekledi. Önce 924 seviyesi aşıldı. Düşen trend kırıldı. Gram altında bizi bekleyen 968 seviyesi var. Bu, gram altında kritik seviye" dedi.

Bu seviyenin aşılmasının ardından 988 lira seviyesine yeni bir yükseliş görülebileceğini belirten Kaya, bunun olmaması halinde gram altının yeniden 924 liraya düşebileceğini kaydetti. Ons altının düşüş trendinin kırıldığını belirten Kaya, "Ons altın yükselişini devam ettirecek. 2023 yılında ciddi yükselecektir. Bu da gram altın tutanları sevindirecektir" dedi.

"Merkez Bankası Piyasayı Sürekli Fonluyor"

Dolar kuruna 16 seviyesinde müdahale geldiğini belirten Tuna Kaya, "15,70 ile 16 arasında tutunmaya başlayacak. 16 seviyesi yeni bir reaksiyon getirecek. Merkez Bankası'nın piyasayı sürekli fonlaması, zarar olarak görülüyor. Merkez Bankası arka kapıdan döviz satmaya devam ediyor.  Türkiye'de korkunç duruma geldi. Bu durum Türk lirasını öldürüyor, çöp haline getiriyor" diye konuştu.

Dolar kurunun Mayıs ayı içerisinde 16 seviyesine ulaşacağını belirten Tuna Kaya, "17 seviyesine de tırmanabilir. Şimdi dolarda 16 bariyerine geldik. Bu bariyerin aşılması sonrasında bizi 17,17 seviyesi bekliyor" dedi.

Kıyamet Senaryosu

Doların daha önce 17,17 seviyesinde takıldığını belirterek bu noktayı "direnç bölgesi" olarak niteleyen Tuna Kaya, "Bundan dolayı 17,17 seviyesinin üzerine çıkarsa o zaman kıyamet kopar, kur durdurulamaz olur. Bu noktada süper bono devreye girebilir. Eğer bu yıl seçim sürecine gidilirse süper bono rafa kaldırılabilir. Seçim yoksa kurda sert ataklar olur da 17,17 seviyesinin üzerine çıkarsa süper bono devreye girer. Süper bono, enflasyon garantili ve üzerine bir miktar faiz veriliyor. Bu yüzde 1 ila 3'tür. Bunu alanlar kendilerini bir şekilde enflasyondan koruyor. Yani TÜİK enflasyonundan kendini koruyor. Süper bono kurda gevşeme getirebilir. Yani kur 15 ,50 seviyesine düşürülebilir. Dolar kurunda 16 seviyesi kritik bir seviye" ifadelerini kullandı.

altın ve dolar en kötü senaryo o zaman kıyamet kopar kur durdurulamaz olur dolar kuru gram altın