Aman Çin İncinmesin: Cüneyt Özdemir'in Canlı Yayınında 'Doğu Türkistan' Denemedi

TAKİP ET

Cüneyt Özdemir'in canlı yayınında konuşan Mehmet Ölmez'in sözleri eleştirilere neden oldu.

Dün seyahat özgürlüğü kısıtlanarak Hatay'a girişine izin verilmeyen Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ı canlı yayına alan gazeteci Cüneyt Özdemir'in Özdağ'ın şapkasında yer alan Göktürkçe "Türk" yazısına ilişkin sözleri tepki çekmişti.

Bunun ardından Cüneyt Özdemir, İstanbul Üniversitesi'nden akademisyen Mehmet Ölmez'i konuk etti.

Cüneyt Özdemir, Ümit Özdağ'a Şapkasına: 'Irkçılığı mı Simgeliyor?'


"Canlı yayında Göktürkçe öğreniyoruz" başlıklı yayında Mehmet Ölmez, söz konusu alfabenin II. Türk (Göktürk) Kağanlığı'nın resmi alfabesi olduğunu kaydetti.

Ölmez söz konusu yayında "II. Türk Hakanlığı'nın alfabesi... Onları takiben 744-850 arasında Uygurların da kullandığı bir alfabeydi. Daha da ötesi Uygurlar, bugünkü 'Xinjiang' yani bugünkü 'Uyguristan', İpek Yolu bölgesine göç ettikten sonra bu alfabeyi kullanmışlar. Yani hem Türklerin hem Uygurların kullandığı bir alfabe bu" ifadelerini kullandı.

Mehmet Ölmez'in Doğu Türkistan'ın adı yerine "Uyguristan" ve Çinlilerin kullandığı "Xinjiang" ifadelerini kullanması, ayrıca Uygurlar Türk değilmiş gibi "hem Türklerin hem Uygurların" ifadelerini kullanması tepki çekti. Uygur aktivist Selahaddin Kaşgarlı, "Akademik olarak ulaşabileceği en son yere ulaşmış insanların Doğu Türkistan’a Uyguristan demesi bizi şaşırtıyor. Mehmet Ölmez gibi bir ismin Uygur Türklerinin yaşadığı bir bölgeye Uyguristan demesi tam bir hezeyandır. Uyguristan değil! Hele Xinjiang hiç değil! DOĞU TÜRKİSTAN!" ifadelerini kullandı.
 

cüneyt özdemir mehmet ölmez canlı yayınında doğu türkistan xinjiang uyguristan uygurlar uygur türkleri selahaddin kaşgarlı