Ankara Emlakçılar Odası: Kiralar 2 Katına Yükseldi, Ticaret Bakanlığı Harekete Geçmeli

TAKİP ET

Depremzede vatandaşlar, Ankara'ya gelmeleriyle birlikte ev kiralarında yaşanan fahiş artışa tepki gösterdi. Depremzedeler, kiralık evler için istenen ücretin, aynı bölgedeki benzer evlerin iki katına çıkarıldığını belirterek, Ankara Emlakçılar Odası'na şikayetlerini dile getirdiler.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler, 11 farklı ilde evi yıkılan ya da hasar alan depremzedelerin, farklı şehirlere göç etmelerine neden oldu. Ankara, depremzedelerin en fazla göç ettiği şehirlerden biri haline geldi. Ancak depremzedelerin şehre gelmesiyle birlikte ev kiralarında yaşanan fahiş artış tepki çekti. Depremzedeler, kiralık evler için istenen ücretin, aynı bölgedeki benzer evlerin iki katına çıkarıldığını belirterek, Ankara Emlakçılar Odası'na şikayetlerini dile getirdiler.

Gaziantep'te yaşayan ve 4 çocuğuyla birlikte depremde evi ağır hasar gören Hüseyin Orhan (53), depremden sonra oğluyla birlikte Ankara'ya geldiklerini ve burada barınacak bir ev arayışı içerisinde olduklarını söyledi. Devletin kendilerine misafirhanelerde yer verdiğini belirten Orhan, uzun süre kalabilecekleri bir yer bulmaları gerektiğini dile getirdi. Ancak ev kiralama sürecinde karşılaştıkları fahiş fiyat artışlarına isyan eden Orhan, aynı bölgedeki emsal evlerin iki katı kadar ücret talep edildiğini söyledi. Orhan, ev sahiplerinin fırsatçılık yapmasından şikayet ederek, devletin bu konuda bir denetim mekanizması kurmasını ve fırsatçı ev sahiplerine ceza yazılmasını istedi.

'Fırsatçı Ev Sahiplerine Ceza Yazılmalı'

Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam, depremzedelerin kiralık konutlara yerleştirilmesinde zorluklar yaşadıklarını belirtti. Ankara'ya deprem bölgesinden yaklaşık 27 bin vatandaşın geldiğini ifade eden Akçam, depremzedelere yardım etmek isteyen mal sahiplerinin de olması gerektiğini vurguladı. Akçam, bu kira artışlarını sağlayan mal sahipleri için ciddi bir denetim mekanizması kurulabileceğini ifade ederek, şikayetleri bakanlığa ilettiklerini ve bakanlığın da ceza yazdığını belirtti. Ancak bu tarz şikayetlerin sayısının şu anda çok az olduğunu belirten Akçam, fırsatçı olan ev sahiplerine ceza yazılmasını istediklerini sözlerine ekledi.

'Komisyon Bedeli Almamalarını Önerdik'

Akçam ayrıca, Ankara Emlakçılar Odası olarak üyelerini bilgilendirdiklerini ve mümkün mertebe depremzedelerin kiralık taleplerinde komisyon hizmet bedeli alınmamasını önerdiklerini açıkladı. (DHA)

ankara emlakçılar odası emlak emlakçı deprem depremzede ankara kira fiyatları 2 katına yükseldi