Anket: Türkiye'nin Yüzde 66'sı 'Önce Müslüman Sonra Türk'üm' Diyor

TAKİP ET

Ankara Enstitüsü ve İstanbul Politikalar Merkezi dikkat çekici bir araştırmaya imza attı.

Ankara Enstitüsü ve İstanbul Politikalar Merkezi tarafından yapılan Türkiye'de Milliyetçilik Algısı araştırmasında vatandaşlara dikkat çekici sorular yöneltildi.

Araştırmada kendilerini 0 ila 10 puan arasında ne kadar miliyetçi gördüklerine ilişkin puanlamaları istenen vatandaşların verdikleri cevapların ortalaması 7,5 çıktı. Vatandaşların yüzde 48'i milliyetçiliklerine 10 puan verdi.

"Ülkem İçin Savaşır ve Ölürüm"

Vatandaşların yüzde 61'i "ülkem için savaşır ve ölürüm" ifadesine kesinlikle katıldıklarını ifade etti. Bu ifadeye katılanların oranı ise toplamda yüzde 84'e ulaştı.

Katılımcıların yüzde 57’si "ülkesini ve devletini sevmeyen Türkiye’yi terk etmelidir" ifadesine katıldıklarını, yüzde 30’u katılmadıklarını söyledi. Eğitim seviyesi arttıkça bu ifadeye katılma oranın düştüğü belirtiliyor.

HDP'liler "Seçme Şansım Olsa Başka Bir Ülke Vatandaşı Olurdum" Diyor

Katılımcıların yüzde 69'u "seçme şansım olsa başka bir ülke vatandaşı olurdum" ifadesine katılmadıklarını söyledi. Bu ifadeye destek veren katılımcıların yüzde 56'sı HDP seçmeni çıktı.

"Türk Sayılabilmek İçin T.C. Vatandaşı Olmak mı, Türk Soyundan Olmak mı Gerekir?"

"Sizce bir insanın Türk sayılabilmesi için en önemlisi hangisidir?" sorusuna katılımcıların yüzde 43’ü "T.C. vatandaşı olmak", yüzde 30’u "Türk soyundan olmak", yüzde 16’sı da "Müslüman olmak" cevabını verdi. Kendilerini Ülkücü ve Milliyetçi olarak tanımlayan katılımcılarda Türklüğün tanımında "Türk soyundan olmak" daha baskınken, diğer kimlik kategorilerini benimseyen katılımcılarda "T.C. vatandaşı olmak" düşüncesinin daha baskın olduğu belirlendi.

Katılımcılar "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes Türk olarak tanımlanmalıdır" ifadesine yönelik düşünceler ise ikiye bölündü. Katılımcıların yüzde 46’sı bu ifadeye katılırken, yüzde 44’ü katılmıyor. Bu ifadeye 55 yaş ve üstü katılımcılar daha çok katılırken gençler arasında bu önermeye katılmama oranının daha yüksek olduğu tespit edildi.

"Önce Müslüman Sonra Türk'üm"

Vatandaşların yüzde 66’sı "Önce Müslüman sonra Türk'üm” ifadesine katılırken yüzde 23’ü katılmadıklarını ifade etti. Yüzde 11,7'lik bir oran ise bu soru karşısında kararsız kaldı.

"Türkiye, Türk Dünyasıına Yönelmeli"

"Türkiye, dış politikada nereye yönelmeli?" sorusuna ise vatandaşların yüzde 39,2'si "Türk dünyası", yüzde 33,8'i "Avrupa", yüzde 29,2'si "Ortadoğu/Müslümanlar", yüzde 10,8'i "ABD", yüzde 10,8'i "Rusya", yüzde 7,3'ü "Çin" yanıtını verdi.

anket türkiye yüzde 66 önce müslüman sonra türküm diyor