Arjantin'de Soykırımcı Çin'e Doğu Türkistan Davası

TAKİP ET

Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine soykırım uygulayan Çin devletine Arjantin mahkemesinde dava açıldı.

Dünya Uygur Kongresi ve Dünya Uygur İnsan Hakları Projesi avukatları, Arjantin mahkemesinde Çin'in Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine yönelik baskıcı politikalarla soykırım ve insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle ceza davası açtı. Arjantin anayasası, ülkedeki ceza mahkemelerinin dünyanın neresinde olursa olsun soykırım, işkence ve insanlığa karşı suçlar gibi uluslararası suçları soruşturmasına, yargılamasına ve bu hususta hüküm vermesine olanak tanıyor.

Qırım Haber Ajansı'nın (QHA) haberine göre iki Uygur kuruluşu adına Arjantin'deki Buenos Aires mahkemesine başvuran Justice Abroad hukuk firmasının suç duyurusuna ilişkin konuşan Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, "Suç şikayetinin gerçek ve kanıtsal önemi var. Devlet başkanları görevdeyken herhangi bir sorgulama ve cezai sorumluluktan muaf olabilirken, göreve geldikten sonra sorumlu tutulabilirler. Suçlarından dolayı uluslararası seyahatlerde bile tutuklanabilirler" dedi.

"Tarihi Bir Fırsat"

Dolkun İsa basın toplantısında yaptığı açıklamada "Yurt dışındaki Uygur diasporası, Çin’in yıllardır işlediği soykırım konusunda yargılanması için uluslararası adalet mekanizmalarını arıyordu ancak şimdiye kadar bunlar bizi başarısızlığa uğrattı. Ancak bu suç duyurusu, Uygur Türklerinin seslerini resmi bir yerel mahkemede duyurmaları için tarihi bir fırsat olacaktır" ifadelerini kullandı.

"Çin Rejimi İçin Saklanacak Hiçbir Yer Yok"

Uygur İnsan Hakları Projesi Ömer Kanat ise "Uygur Türkleri ve diğer Türkler için açtığımız bu dava, vahşet suçlarından sorumlu Çin rejimi için saklanacak hiçbir yerin olmadığını gösteriyor" diye konuştu. 

Uygur Soykırımı

Çin'in işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.

Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ile 3 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.

Soykırımın tanıklarından biri olan -gerçek ismi açıklanmayan- eski Çin polisi Jiang, bir süre önce yaptığı açıklamada toplama kamplarına "terör" suçlamasıyla masum, sıradan Türklerin nasıl kapatıldığını ve ne tür şiddetlere maruz kaldıklarını bir bir anlatmıştı.

arjantin soykırım soykırımcı çin doğu türkisan doğu türkistan davası uygur türkleri dolkun isa Dünya Uygur Kongresi uygur insan hakları projesi