Asgari Ücret Tahmini: '5 Bin 500 TL'yi Geçebilir'

TAKİP ET

Prof. Dr. Volkan Öngel, asgari ücretin 5 bin 500 liranın üzerine çıkabileceğini söyledi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Faiz sebep, enflasyon sonuçtur" şeklindeki fantastik ekonomi teorisini Merkez Bankası'na dayatmasıyla Türk lirasının tarihi değer kayıpları yaşamasıyla birlikte vatandaşın alım gücü süratle daraldı.

Hızla yükselen enflasyon TÜİK'e göre yüzde 70 seviyesini, ENAGrup'a göre yüzde 160 seviyesini geride bıraktı. Vatandaşın alım gücünün giderek daralmasıyla birlikte yılbaşında büyük bir zam yapılarak asgari ücret 4 bin 250 liraya çıkarılmıştı.

Enflasyonun daha da artmasıyla asgari ücrete yeni bir zam beklentisi oluştu. Beykent Üniversitesi'nden makro ekonomi uzmanı Prof. Dr. Volkan Öngel, "Cumhurbaşkanımız ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay arasında dün gerçekleşen görüşme sonrasında yapılan açıklamalar ise bu düzenlemenin artık çok uzak olmadığını düşündürüyor. Özellikle sabit gelirlinin yaşam şartlarında enflasyondan kaynaklı tahribatların giderilmesi düşüncesi göz önüne alındığında yıl başında yapılan asgari ücret zammına ek olarak yüzde 30 civarında bir artışın yapılabileceği görülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Asgari ücretin yüzde 30'luk zamla birlikte 5 bin 529 liraya çıkabileceğini belirten Öngel, "Tabii en çok konuşulan konulardan olan bu artışın işverenler tarafından nasıl karşılanacağı sorusu içinde özellikle sosyal güvenlik prim ödemelerinde bir devlet desteğinin olabileceği düşünülüyor" ifadelerini kullandı.

asgari ücret tahmini volkan öngel 5 bin 500 lira geçebilir 529 beykent üniversitesi