Asgari Ücrete Ara Zam Görüşmelerinde İki Konuda Mutabakat Sağlandı

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada asgari ücrette temmuz artışı için talimat verdiğini söylemişti.

AKP'li Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücrette ara zammın bu hafta belirleneceğini söylemişti.

AKP iktidarının yönetimindeki ekonomide enflasyon dayanılmaz boyutlara ulaştı. Hayat pahalılığı Türk milletinin belini bükerken asgari ücrete ara zam yapılması için görüşmeler başladı.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak artışı belirlemek için toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in başkanlığında yapılan toplantıda, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da yer aldı.

İlk toplantıdan çıkan mutabakata göre, asgari ücretteki artış, Temmuz ayından itibaren geçerli olacak ve asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacak.


"Enflasyon, Gelir Dağılımını Bozuyor"


AKP'li Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin toplantı öncesinde yaptığı konuşmada AKP iktidarının ekonomi yönetimindeki beceriksizliğini adeta itiraf etti.

AKP'li Bilgin, "Asgari ücret için hep normal, zamanında artacak demiştim ama gelinen noktada enflasyon nedeniyle yeniden belirlememiz gerekiyor. Enflasyon gelir dağılımını bozuyor. Çalışanlar enflasyon karşısında kendi gelirlerini düzenleyemediği için sosyal devlet tedbirleri devreye girmektedir. Enflasyonun emekçiler üstündeki baskısını kaldıracağız. Çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimizdir" dedi.

AKP'li Bakan Bilgin, bugün başlatılan komisyon çalışmalarının yarın sonuçlanacağını ümit ettiklerini söyledi.


"TİSK Elini Taşın Altına Koyacaktır"


Ara zam ihtiyacında mutabık olduklarını belirten TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, "Dengeli bir asgari ücret tespiti konusunda TİSK elini taşın altına koyacaktır" diye konuştu.


"3 Ayda Zam Eridi"


Türk-İş Başkanı Ergun Atalay ise, "Son 5 aydır enflasyondaki yüksek artıştan kaynaklı bir toplantı yapıyoruz. Asgari ücrete ocak ayında güzel bir zam yaptık ama maalesef 3 ayda bu zam eridi. Dar gelirliler ülkede en çok sıkıntıyı çeken kesim. Temennim oluşan enflasyon çerçevesinde dar ve sabit gelirliye nefes aldıran bir artış olması" ifadelerini kullandı.




 

asgari ücret asgari ücrete ara zam asgari ücrete zam