Asgari Ücrette Enflasyonun Üzerinde Zam Bekleniyor

TAKİP ET

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücrete ara zam beklentisine ilişkin konuştu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün yeni asgari ücreti belirlemek üzere toplanmıştı.  Toplantıya ilişkin konuşan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Komisyonun enflasyonun altında bir ücret belirlememesini bekliyoruz. Ocak ayından bu tarafa gerçekleşen enflasyon ortada. Bu doğrultuda inşallah enflasyonun üzerinde bir iyileştirmeyi bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Hayat pahalılığının herkesi zorladığını, yaşamı alt üst ettiğini belirten Arslan, özel sektördeki toplu sözleşmelerin tarihlerinin Temmuz ayı değilse ücretlerin asgari ücret seviyesine geleceğine dikkat çeken Arslan, bunun sözleşme düzenini yok edeceğini vurguladı.

Bu nedenle asgari ücrete zam yapılırken vergi reformu yapılması teklifi öne süren Arslan, "Bir yıl süreyle vergi oranlarımız yüzde 10'da kalsın. Bu bir öneri. Yüzde 10'da kalırsa bütün çalışanlar bundan yararlanıyor. Toplu sözleşmesi olsun, olmasın. Türkiye'de 15 milyon sigortalı işçi var. Bunların sadece 2 milyon 200 bini sendikalı. 6,5 milyonu da asgari ücretli çalışıyor. Geri kalan 7 milyon, onlar bu haktan yararlanamayacak. O zaman ne yapacağız. Bütün ücretlilerin yararlanacağı bir modeli kurmamız gerekiyor. Benim sayın bakandan talebim, hükümetimizden talebimiz, asgari ücreti artıralım, artırdığımız oranda da bütün çalışanlar için bir vergi kolaylığı sağlayalım istiyoruz. Bütün çalışanlar, bu hayat pahalılığından etkilenenlerin bir nebze olsun nefes almasını sağlamış oluruz" diye konuştu.

Mahmut Arslan'ın sözlerine uygun olarak Ocak-Mayıs enflasyonunun üzerinde bir zam yapılması demek yaklaşık yüzde 30'un üzerinde bir zam yapılması anlamına geliyor. Bu durumda asgari ücret 5 bin 500 liranın üzerine çıkabilir.

asgari ücrette enflasyonun üzerinde zam bekleniyor hak-iş mahmut arslan