Avustralya Vizesi Nasıl Alınır? Avustralya Vize Ücreti Ne Kadar? Evrakları, Başvurusu, Şartları

TAKİP ET

Avustralya vizesi almak uzaklığından ve ülkenin siyasi sorunlara uzak duruşundan dolayı Amerika gibi ülkelere göre çok daha kolaydır. Avustralya'da tıpkı ABD gibi tarihi kolonileşmeye dayanan bir ülkedir. Avrupalıların 18. yüzyıldaki keşif hareketleri sonucu bulunmuştur. Avustralya'daki kolonileri oluşturan göçmenler, çoğunlukla ceza ve Birleşik Krallık' ın zorunlu göç uygulamalarıyla buraya gelmiştir.

Avustralya vizesi almak uzaklığından ve ülkenin siyasi sorunlara uzak duruşundan dolayı Amerika gibi ülkelere göre çok daha kolaydır. Avustralya’da tıpkı ABD gibi tarihi kolonileşmeye dayanan bir ülkedir. Avrupalıların 18. yüzyıldaki keşif hareketleri sonucu bulunmuştur. Avustralya’daki kolonileri oluşturan göçmenler, çoğunlukla ceza ve Birleşik Krallık’ ın zorunlu göç uygulamalarıyla buraya gelmiştir. Bu keşiflerden önce yaklaşık 50.000 yıl adada yaşayan yerli halk Aborjinlerdir. Tıpkı Kızılderililer gibi modern insanın gelmesiyle zamanla etkinlikleri ve kültürlerinde değişimler olmuştur. 

1 Ocak 1901 yılında burada oluşan 6 koloni, birleşerek tam adı “Avustralya Topluluğu” olan federal devleti kurmuşlardır. Kurulduğu günden itibaren liberal-demokratik bir sisteme sahiplerdir. Günümüzde dünyanın en büyük 13. Ekonomisi ve kişi başına düşen milli gelirde 9. Sıradadır. Yani halkı büyük bir refah içerisinde yaşamaktadır. Ayrıca ülke İnsani Gelişme Endeksi’nin sıralamasına göre dünyada Norveç’ den sonra gelerek 2. olmuştur. 

Ülkenin bu kadar hızla gelişebilmesinde ve ileri olmasında coğrafi konumunun da etkisi büyüktür. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanan ülkenin hiçbir ülke ile kara sınırı yoktur. Bu kopukluk ülkenin savaşlardan ve düşmanlıklardan uzakta kalmasına olanak sağlamıştır. Ülkenin katıldığı en önemli savaş I. Dünya Savaşı’dır. Burada Çanakkale cephesinde “Anzak Askerleri” olarak bildiğimiz bölüktürler. Ayrıca yüz ölçümü olarak dünyanın 6. Büyük ülkesi olmasına rağmen 24 milyonluk bir nüfusu vardır. Bu da ülkenin gelirlerinin daha adaletli dağılmasına ve ülkenin gelişmesine olanak sağlamıştır.

En kalabalık ve en işlek şehri Sydney olduğu için genellikle buranın başkent olduğuna dair bir yanlış algı vardır ancak başkenti Canberra’dır. Avustralya’nın para birimi Avustralya Doları’dır. Dünya çapında sırasıyla Amerikan doları, Euro, İngiliz Sterlini, Japon yeni ve Kanada dolarından sonra en çok işlem gören para birimidir. İngiliz sömürgesinden gelen bir tarihi olduğu için resmi dili İngilizce’dir.

Avustralya Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Avustralya vize başvurusu için online seçenek mümkün. Avustralya Büyükelçiliği’nin sitesindeki yönergeye göre online olarak sadece form doldurarak ve ücreti online olarak yatırarak süreç başlatılabiliyor. Başvuru adımları şu şekilde:

https://www.homeaffairs.gov.au linkinden girip IMMI hesabı oluşturuluyor.

Oluşturulan hesaptan form dolduruluyor.

Form İngilizce ve cevapların da İngilizce doldurulması gerekiyor.

Başvuru formu alınacak vizenin türüne göre değişkenlik gösterdiği için ne vizesi alınacağı önceden belirlenip adımlar ona göre atılmalı.

Direk formların bulunduğu link:

https://www.homeaffairs.gov.au/Forms

Form sırasında yalan beyanda bulunulmamalı.

Form eksiksiz ve doğru doldurulduktan sonra gönderilir ve ödeme işlemine geçilir.

Ödemesi yapılmamış formlar işleme alınmadığı için ödemenin en kısa sürede yapılması gerekir.

Online yapılan işlemlerin ödemeleri kredi kartıyla yapılmak zorundadır.

Kredi kartı işlemlerinde ödemeler Avustralya doları üzerinden Avustralya’da işlem görür. Bu nedenle banka tarafından ek işlem ücreti talep edilebilir.

Bunların dışında Avustralya vize başvuru merkezlerinden de vize başvurusu yapılabilmektedir. Bunun için başvuru merkezi verdiği hizmet için bir ödeme isteyebilir.

Avustralya vize başvuru merkezinden yapılan ödeme işlemleri Türk lirası ile yapılmalıdır. Bu nedenle ödenecek tutar kur dalgalanmaları ile değişkenlik gösterebilir.

Ödemeler yapıldıktan sonra Online olarak başvuru süreci takip edilebilir, başvuruda sağlanan bilgiler görüntülenebilir, başvuru sahibi başvurusundaki bilgileri gelecekteki başvurular için yeniden kullanabilir, bilgilerini güncelleyebilir. Bu sistem kişiye ait bir profil oluşturur.

Başvurudan sonraki 14 gün içinde kişi, biyometri vermek için çağırılır. Biyometri merkezleri Türkiye’de sadece Ankara, Gaziantep ve İstanbul’da var. Yani bu illere gitmek gerekecek.

Biyometri toplama merkezleri yalnızca randevu ile görüştüğü için davet alır almaz randevu oluşturulmalıdır.

Avustralya biyometri toplama merkezi olarak yetkiyi VSF.Global’ dedir. Bu kurumla iletişime geçilerek randevu oluşturulabilir.

Avustralya Büyükelçiliği randevularla ilgili yardımcı olmamakta. Bu nedenle olası bir sorunda onlarla iletişime geçmenin bir faydası olmayacaktır.

Avustralya Vizesi Başvuru Formu Nereden Alınır, Nasıl Doldurulur?

Avustralya vizesi başvuru formu online olarak IMMI (profil oluşturmak) hesabı oluşturularak bu hesap üzerinden dolduruluyor. Seçilen vize türüne göre doldurulacak formun istediği bilgiler de değişkenlik gösteriyor. Form İngilizce ve İngilizce doldurulması gerek. Oluşturulacak IMMI hesabı için resmi sayfanın linki:
https://www.homeaffairs.gov.au 

Online yapılabilen tüm işlemlerin online yapılması şart. Eğer online başvuru seçeneği olmayan bir başvuru yapılacaksa ya da kişi online başvuru yapacak durumda değilse ve bunu belirtirse merkeze gidip elden başvurusunu yapabiliyor. Türkiye’deki Avustralya vize ve göç işlemlerinin tamamına FSM.Global şirketi bakıyor. Bu şirketten randevu alıp giderek elden de form doldurulabiliyor. 

Avustralya Vizesi Çeşitleri Nelerdir?

Avustralya vize türleri de diğer tüm vizelerde olduğu gibi alış amacına göre gruplandırılmış. Turizm amacıyla giden farklı, iş için giden farklı göç etmek isteyen farklı işlemlerden geçiyor. Bu nedenle başvuru sürecine başlamadan hangi tür vize için başvuru yapıldığı iyi belirlenmelidir. Vize türleri:
•    Ziyaret ve turizm
•    Kalıcı olarak yaşamak
•    Mülteci ve insani yardım
•    Öğrenci 
•    Geçici Çalışma
•    Aile ve eş durumundan
•    Geçici oturum izni
•    Transit
•    Geri dönüş vizesi
•    Aile sebebiyle vatandaşlık
•    Tıbbi tedavi

Avustralya vize başvurusunun amacının doğru seçilmesini çok önemsiyor. Bu nedenle elçilik sitesinden soruları cevaplayarak doğru viza tercihini yapmayı sağlayan bir robot oluşturmuş. Seçim yapmadan önce buradan bilgilerin girilip vizenin öyle seçilmesi öneriliyor çünkü yukarıda verilen tüm vize türlerinin ayrıca alt başlıkları da mevcut. Avustralya Büyükelçiliği vize türü tespit linki:

https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-finder

Avustralya Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Avustralya vize evrakları alınacak vize türüne göre ek belgeler istenebilir. Ancak hangi başvuru yapılırsa yapılsın istenen evraklar da var. Ayrıca İngilizce olmayan tüm evrakların mutlaka tercüme edilmesi gerekiyor. Avustralya İçişleri Bakanlığı global vize değerlendirme modeline geçtiği için evrakların dünyanın neresinde olursa olsun okunabilir olmasını istiyor. Bunun dışında gerekli evraklar:

•    Başvuru sırasında seyahatin nedenlerini açıklayan ve koşulları gösteren bir belge mutlaka olmalıdır.

•    Pasaportun orijinali ya da tamamı gönderilmez. Pasaportun biyografi sayfası ve üzerinde damga veya etiket bulunan sayfaların fotokopisi verilmelidir. Boş sayfalar gönderilmemelidir.

•    Online başvuru sırasında oluşturulan IMMI hesabı üzerinden tüm belgeler gönderilebilir. Fiziksel gönderim gerekmez.

•    Çocuklar için velayet belgeleri ya da tasdikli kopyaları

•    Sunulan belgeler net ve okunabilir olmalıdır. Okunamaz haldeki belgeler geçersiz sayılarak başvuru reddedilebilir.

•    Sunulan belgelerin tercümesi için resmi olma koşulu yok.

•    Başvuru ile ilgili, başka bir kişinin ya da temsilcinin bilgi almasına veya kişiyi soruşturmasına izin verecek yazılı onay eklenmeli. Bu yazılı onay için Form956 ya da Form 956A doldurulur. Bu formlara https://immi.homeaffairs.gov.au/help-support/departmental-forms/pdf-forms bu link üzerinden ulaşılabilir.

•    Bazı durumlarda tıbbi veya röntgen muayenesinden geçilmesi talep edilebilir. Bu durumda vize ofisi kişiden bunu talep eder ve sağlık kimlik numarası vererek anlaşmalı hekimlere yönlendirir. Anlaşmalı olmayan bir kurumdan alınan belgelerin geçerliliği yoktur. Anlaşmalı hekimler de ücretlidir.

•    75 yaşın üzerindekiler ve 12 ay ya da daha uzun kalacak kişilerin Avustralya’da kalış süresini kapsayan bir sağlık sigortası yaptırması zorunludur.

Avustralya Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Avustralya vize ücreti 141 Avustralya doları olarak belirlenmiştir. Bu ücret konsolosluğun işlemler için aldığı paradır. Ancak Avustralya vizesi için yetkili merkeze gitmek de zorunludur. Bu merkez de verdiği hizmet karşılığında 74 TL alır. Bu ücret kur değişimlerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bunların dışında sağlık sigortası yoksa yaptırılması gerekmektedir. Bunun masrafları ve olası sağlık kontrol bedelleri de göz önünde bulundurulmalıdır.

Avustralya Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Avustralya vize başvurusu için en dikkatli olunması gereken kısım tüm evrakların İngilizce olması ve İngilizce doldurulması kısmıdır. Eğer İngilizce bilgisi yetersizse yardım almak en doğrusu olacaktır. Bunun dışında VSF Avustralya vize başvuru merkezi ziyareti sırasında alınan güvenlik önlemlerine dikkat edilmelidir. İçeri sadece başvuru yapan kişi girebilir, arkadaş ve akraba gibi kimseler içeri güvenlik amacıyla alınmayacaktır. Ayrıca bu önlemler kapsamında içeri alınmayacak eşyalar:

•    Kamera, ses ve video kasetleri, CD, MP3 çalar, bilgisayar ve tüm pilli elektronik cihazlar
•    Her türlü çanta
•    Mühürlü zarf ve paketler
•    Çakmak, kibrit, benzin, parfüm gibi her türlü yanıcı madde
•    Makas, kalemtıraş, törpü gibi kesici olabilecek aletler.
•    Her türlü silah ve silah olarak kullanılabilecek aletler.
•    Yukarıda sıralanan eşyalar dışında da kapıdaki görevlinin istediği eşyayı almama yetkisi vardır.

Merkezlere girişlerde alınan bu önlemler dışında seyahat sırasında ve öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar:

•    Avustralya giriş ve çıkışlardaki aşı durumunu bildirme koşulunu 6 Temmuz 2022 itibari ile kaldırdı. Ancak maske yolculuk boyunca hâlâ zorunlu.
•    Avustralya İçişleri Bakanlığı, Nisan 2022 itibari ile tüm “Geri Dönüş” vizelerini online yapmak kararı aldı ve fiziki işlemler artık kabul edilmemekte.
•    Avustralya vize işlem merkezleri resmi tatillerde ve hafta sonu çalışmıyor. Planlama yapılırken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. Bu merkezler sabah 09.00 ve akşam 16.00 arasında çalışmaktadır.

Avustralya Vizesi Neden Reddedilir?

Avustralya vizesi ret nedenlerinin başında alınacak vize türü ile gerçek gidiş nedeninin uymaması geliyor. Alınmak istenen vize ile sunulan belgelerin uyuşmaması da ret almak için sebep olabilmektedir. Bunun dışındaki sık yapılan hatalar:
•    Başvuru sırasında eksik bırakılan evrakların tamamlanması ya da düzeltilmesi için 24 saat süre vardır. Daha geç kalınan evraklar ret için sebep oluşturabilir.
•    Avustralya vize verirken karaktere de bakar. Bunun için kişinin silinen ve kaldırılmış cezalar da dâhil tüm geçmişini dürüstçe beyan etmesi zorunludur. Eğer burada bir yalan tespit edilirse giriş yasağı dahi verilebilir.
•    Sağlık kontrollerini geçememek ya da sağlık masraflarını ödeyebileceğini ispat edememek.
•    Daha önce hiç yurt dışına çıkmamış kişilere Avustralya daha zor vize vermektedir. Nadiren de olsa bu sebeple reddedilebilir.
•    Hesap hareketlilikleri kontrol edilir. Eğer gidiş ve dönüşü, orada geçecek zamanı karşılayacak miktar hesapta görünmezse vize verilmeyecektir.
•    İnsani Yardım Programları’ na olan yoğun ilgi nedeniyle bu göç programları dondurulmuştur. Özel durumlar dışında buradan gidecek tüm başvurular reddedilir.
•    Başvuruların durumu online olarak takip edilebilmektedir. Bunun için VSF.Global’den başvuru yapılmış ve başvuru sırasında bir takip numarası alınmış olmalıdır. 

Avustralya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Avustralya vizesi onay süresi başvurulan her vize türü için değişkenlik gösterir. Ortalama 14 gün içerisinde geri dönüş alınmaktadır. Ancak hava koşulları, soruşturma sürecindeki aksaklıklar gibi durumlarda bu süreç uzayabilmektedir. Vize başvurularının tek tek ne kadar süre beklenmesi gerektiğini bildiren resmi elçilik sayfanın linki: https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-processing-times/global-visa-processing-times Bu link üzerinden alınan vizeye göre ne kadar bekleneceği ve neden bekleneceği gibi bilgilere ulaşılabilir.