Azerbaycan, İşgalci Rusya'ya Uygulanan Yaptırımlardan Ortaya Çıkan Fırsatı İyi Değerlendirdi

TAKİP ET

Azerbaycan ekonomisinin temel dayanağı olan petrol ve gaz gelirleri, İşgalci Rusya'ya yönelik yaptırımlardan ortaya çıkan fırsatı iyi değerlendirdi. Azerbaycan'ın petrol ve doğal gaz gelirleri 2022'de önemli ölçüde arttı.

Azerbaycan, geçen yıl Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve bunun sonucunda uygulanan yaptırımlar arasında Avrupa Birliği ile yaptığı anlaşma sayesinde petrol ve gaz ihracatından elde ettiği gelirlerde büyük bir artış yaşıyor.

Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi'nin son verilerine göre, ülke 2022'nin ilk 11 ayında yalnızca petrol ve gaz ihracatından 33,6 milyar dolar kazandı ve bu, 2021'in aynı dönemine göre 2,2 kat daha fazla.

Aynı veriler, Azerbaycan ekonomisinin o dönemde ülkenin toplam gelirlerinin yüzde 92,6'sını oluşturan petrol ve gaz gelirlerine aşırı derecede bağımlı olduğunu bir kez daha doğruladı.

Azerbaycan, Temmuz ayında AB ile imzaladığı enerji anlaşmasının meyvelerini topluyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından AB, Rus gazına olan bağımlılığını azaltmaya çalarak Azerbaycan'ın Avrupa'ya gaz akışını sonunda iki katına çıkarmasını sağlayacak bir anlaşma imzaladı. Belgeye göre Azerbaycan'ın Güney Gaz Koridoru üzerinden Avrupa'ya olan ihracatını 2027 yılına kadar yılda 20 milyar metreküpe çıkarması bekleniyor.

Bu arada, Azerbaycan gazının alıcı listesi büyümeye devam ediyor. Sırbistan geçen yıl Haziran ayında imzalanan bir işbirliği anlaşması kapsamında Azerbaycan gazı için bir boru hattı inşa etmeye başladı. İnşaatın 2023'ün son çeyreğinde bitmesi planlanıyor.

Ayrıca Azerbaycan'ın devlet petrol şirketi SOCAR, Aralık ayında Romanya'nın Romgaz S.A. şirketi ile 1 Ocak'tan itibaren Romanya'ya 300 milyon metreküp Azerbaycan gazının ihraç edilmesini öngören bir anlaşma daha imzalamıştı.

Azerbaycan doğal gaz petrol Kaynak rusya ukrayna