Baltık Ülkeleri Kırım'ın İşgalden Kurtulması İçin Ukrayna'ya Destek Verdi

TAKİP ET

Estonya, Litvanya, Letonya Parlamentoları Dışişleri Komiteleri Başkanları ile Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar'ın bir araya geldiği görüşmede Komite Başkanları, Ukrayna'nın Kırım'ı işgalden kurtarmaya yönelik çabalarına destek verdiklerini ifade etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Estonya, Litvanya, Letonya Parlamentoları Dışişleri Komiteleri Başkanlarının Ukrayna’ya resmi ziyaret düzenledi. Ziyaret çerçevesinde Baltık ülkeleri Dışişleri Komiteleri Başkanları, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar ile görüştü.

Emine Ceppar Kırım Platformu Hakkında Bilgi Verdi

Bakan Yardımcısı Ceppar görüşmede, Baltık ülkeleri temsilcilerine, 2014'ten bu yana işgal altında bulunan Kırım’daki durumu anlattı ve Ukrayna’nın yarımadayı işgalden kurtarma çabaları hakkında bilgi verdi. Bununla birlikte Ceppar yaptığı konuşmada, eli kanlı Rus yönetiminin Kırım’daki ağır insan hakları ihlallerine dikkat çekti.

Ceppar “Rusya’nın askeri olanaklarını genişleten Kırım ve Karadeniz bölgesinin askerileştirilmesi, Ukrayna yanı sıra Avrupa’nın da güvenliği için tehditler oluşturuyor.” dedi. Bakan Yardımcısı Ceppar, Kırım Platformu girişimi hakkında bilgi vererek, amaçları ve görevleri ilerletme açısından Platformun parlamento düzeyinin büyük bir rol oynayacağını vurguladı. Bakan Yardımcısı Baltık ülkelerine uluslararası örgütlerinde Ukrayna’ya verdikleri destek için teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

Kırım Platformu Nedir

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti. Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

ukrayna Kırım işgal estonya litvanya letonya