Bankalar Döviz Alım-Satım İşlemlerini Kısa Süreli Durdurdu

TAKİP ET

Döviz kurunun aşırı oynak bir hal almasıyla birlikte bankalar döviz alım-satım işlemlerini kısa süreli olarak durdurdu.

Türk lirasının serbest düşüşe geçmesiyle birlikte dolar kuru 13,30 seviyesini aşarak tarihi bir rekor kırdı. Kısa süre sonra 12,60'lı seviyelere kadar geri çekilen dolar kuru 12,82 seviyesine oturdu.

Döviz kurunda aşırı oynaklık yaşandığı dakikalarda bankalar mobil uygulamaları üzerinden döviz alım-satım işlemleri yapılamamaya başladı. Bankaların işlemleri kısa süreli olarak durdurduğu düşünülüyor. Konuya ilişkin bankalardan bir açıklama gelmedi.

Vadeli Kontrat Devri Bitti: Ödemeler 'Mecburen' Peşin Yapılıyor

Dünya'dan Merve Yiğitcan'a açıklamalarda bulunan iş dünyası temsilcileri, kurdaki aşırı dengesizlik nedeniyle ticari dengenin bozulduğunu, birçok sektörde vadeli kontratların yerini peşin ödemeye bıraktığını, hammaddecinin sattığı malı yerine koyamadığını ve son iki ayda işlerin eskiye göre yüzde 40-50 düşeceği endişesinin birçok sektörü sardığını söyledi.

Rekabetçi Kur Yakıştırması Beyhude

Dünya'dan Şeref Oğuz bugün yayımlanan yazısında "İhracattaki artışın ana belirleyicisi, dış talepteki artıştır. İkinci faktör işgücü maliyetleri... Üçüncüsü iç talep seviyesindeki değişiklikler... Dördüncüsü döviz kurları... Beşinci unsur ise firma büyüme tercihleridir. İhracatta belirleyiciliği bu kadar düşük olan kurlara bel bağlamak, ekonomik cahillikten başka bir şey değildir. Kurdaki tırmanışı şirin göstermek için 'rekabetçi kur' yakıştırması, beyhudedir. Almadığımız bilete büyük ikramiye çıkmış ve tedarik zincirleri, navlun krizi bizi Avrupa’nın tercihi yapmıştır. Rekabetçi kur avuntusunun maliyetini hep birlikte göreceğiz zira her 100 dolarlık ihracatın üçte ikisi için ithalat yapmak zorunda isek, rekabetçi dediğimiz kur, kuyruğunu ısıran yılana dönüşecektir" ifadelerini kullanmıştı.

AKP'li Vekillerden Vatandaşa 'Soğan ve Biber' Önerileri

Kısa süre önce AKP Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, "Normal şartlarda ayda bir kilo, iki kilo et yiyorsak yarım kilo yeriz. Domatesi iki kilo yerine iki tane alırız" demiş, "Biber alacağız, üç tane alırız bir kilo alacağımıza. Bunlara, bu fırsatçılara tefecilere, bu fırsatı vermeyelim derim ben" ifadelerini kullanmış, AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir ise TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu İçişleri Bakanlığı 2022 yılı bütçesi görüşmelerinde "Belki soğan ekmek yiyeceğiz aylarca ama güvenliğimizden asla kimseye taviz vermeyeceğiz" açıklamasını yapmıştı.

Bankalar Döviz Alım-Satım İşlemlerini Durdurdu