Bankalar, Kredi Kartı Komisyonlarını Yükseltti: Küçük İşletmelerden Rekor İptal Talebi

TAKİP ET

Bankalar, pos cihazı kullanan işletmelerden aldıkları komisyon oranını yüzde 3,5'e yükseltme kararı aldı.

Bankalar, pos cihazı kullanan işletmelerden aldıkları komisyon oranını yüzde 3,5'e yükseltme kararı aldı. Özellikle küçük işletmeler için maliyetlerin artmasına neden olan bu karar, bankalarla yapılan anlaşmalarda rekor iptal taleplerine sebep oldu.

Cumhuriyet'in haberine göre yeni komisyon oranı kararı bu hafta içinde birçok işletmeye uygulanmaya başlandı ve iş dünyasında dalgalanmalara yol açtı. İşletme sahipleri, komisyonlardaki bu büyük artışın kazançlarını olumsuz etkileyeceğini düşünerek farklı stratejiler geliştirmeye başladı.

Bazı İşletmeler Zam Uyguluyor, Bazı İşletmeler ise Kredi Kartı Seçeneğini İptal Ediyor

Bazı işletme sahipleri; ürün, mal ve hizmet bedellerine zam yapma yolunu tercih ederken, bazı işletme sahipleri ise kredi kartı ile alışveriş seçeneğini tamamen kaldırma kararı alıyor.

Bazı işletme sahipleri ise bankaların yüksek komisyon oranlarını atlatmanın yollarını arıyor. Bu işletmeler, müşterilerinin işyerine havale veya EFT ile ödeme yapmasını kolaylaştırmak amacıyla IBAN adreslerinin karekodlarını kullanmaya başladı. Böylece müşteriler, para transferi ile aldıkları ürünün veya hizmetin bedelini işyerine direkt olarak aktarabiliyor ve bankalar bu işlemden herhangi bir komisyon alamıyor.

'Kayıt Dışı Ekonomiye Teşvik Edebilir'

Uzmanlar, bu tür pratiklerin kayıt dışı ekonomiyi teşvik edebileceğine dikkat çekerken, işyerlerinin bu şekilde elde ettikleri kazançların vergilendirilmemesi durumunda ciddi cezalarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuyor.

'1 Kasım 2023 İtibarıyla Kredi Kartı Akdi Faiz Oranları Yüzde 3,71'e Yükselecek'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna yaptığı sunumda, parasal sıkılaşma politikalarının devam edeceğini ve faizlerin hedeflenen seviyeye gelinceye kadar artırılacağını açıkladı. Bu açıklama, 26 Ekim tarihinde alınacak faiz kararını merakla bekleyen piyasalarda spekülasyonlara neden oldu.

Beklentilere göre, TCMB'nin 500 baz puanlık bir faiz artırımına gitmesi durumunda, 1 Kasım 2023 itibarıyla kredi kartı akdi faiz oranları yüzde 3,71'e yükselecek. Ayrıca bankaların sunduğu kredili ürünler, Kredili Mevduat Hesabı (KMH) ve nakit avans işlemleri için alınan aylık faiz oranı yüzde 4,47'ye çıkacak.

Bankalar, 45 Gün Vadede, Yüzde 2 Komisyon ile Çalışıyordu

Bankalar, daha önce 45 gün vadede, yüzde 2 komisyon ile çalışırken bu karar sonrası komisyon yüzde 3.5'a çıkmış oldu. 

kredi kartı banka kobi küçük işletme kredi kartı komisyonu tcmb hafize gaye erkan