Belarus'ta Dikta Rejimi Bir Gazeteciyi Daha Gözaltına Aldı

TAKİP ET

Basın özgürlüğünde Türkiye'den dahi daha kötü bir durumda bulunan Belarus'ta bir gazeteci daha evine gerçekleştirilen baskın neticesinde gözaltına alındı.

Hafta sonunu Soçi'de en büyük destekçisi olan Rus Diktatör Vladimir Putin ile tatil yaparak geçiren ve fon arayan Belarus Diktatörü Aleksandr Lukaşenko'nun talimatıyla Belarus'ta bir gazeteci daha gözaltına alındı.

Rejimin yeni kurbanı, Grodno (Hrodna) şehrinde düzenlenen baskında gözaltına alınan Hrodna.life adresli haber portalının Genel Yayın Yönetmeni Alyaksey Shota oldu. Baskının ardından Grodno polisinden gelen açıklamada haber portalının 'aşırılıkçı materyaller' yayımladığı ifade edildi.

Mart ayında da gözaltına alınan ve benzer suçlamalarla ağır para cezasına çarptırılan Shota, bu kez sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Ryanair skandalının gündemdeki yerini koruduğu ve basın özgürlüğü üzerinden ülkeye sert eleştirilerin yöneltildiği bu süreçte, Shota'nın maruz kaldığı muamele gayrimeşru rejime yönelik tepkinin önemli ölçüde artmasına neden oldu.

Hatırlanacağı üzere 23 Mayıs tarihinde Yunanistan'dan Litvanya'ya uçuşunu gerçekleştiren Ryanair Havayolu'na ait bir yolcu uçağı, Belarus hava sahasından geçerken havalanan askeri uçakların zorlamasıyla Belarus'a acil iniş yapmak durumunda kalmış ve uçakta bulunan yolculardan gazeteci Roman Protaseviç ve kız arkadaşı Sofia Sapega gözaltına alınmıştı.

Daha Önce de Shota'nın Çalıştığı Gazete Kapatılmıştı

Grodno'da gözaltına alınan gazeteci Alyaskey Shota, daha önce de ülkenin en büyük çevrimci haber platformu olarak bilinen Tut.by için çalışıyordu.

Mayıs ayı başlarında gazetenin birçok çalışanının evine eş zamanlı baskınlar düzenlenmiş ve akabinde gazetenin adresine erişim engeli getirilmişti.

Belarus'ta halihazırda -Belarus Gazeteciler Cemiyeti'nin açıklamasına göre- 27 medya çalışanı, ya tutuklu yargılandığı veya cezası kesinleştiği için demir parmaklıkların arkasında bulunuyor.

Genel seçimlerin ardından meşruiyetini tamamiyle itiren Lukaşenko idaresine karşı başlayan protestolarda düzinelerce gazetecinin gözaltına alınması neticesinde Belarus, 'Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye'nin dahi ardına düşerek 154. sıraya gerilemişti.

belarus aleksandr lukaşenko diktatörlük basın özgürlüğü gözaltına alınan gazeteci grodno hrodna Hrodna.life Soçi Alyaksey Shota Ryanair tut.bl