Berkshire Hathaway 2023 Yatırımcı Toplantısı Notları

TAKİP ET

Geçtiğimiz cumartesi günü borsa toplantılarından en önemlisi olan Berkshire Hathaway'in yıllık yatırımcı toplantısı vardı.

Geçtiğimiz cumartesi günü borsa toplantılarından en önemlisi olan Berkshire Hathaway’in yıllık yatırımcı toplantısı vardı. Binlerce Buffet müridi toplantıya katılmak için Omaha’ya akın etti. Ben toplantıyı canlı yayından takip ettim. Buffet ekolü benim yatırım anlayışıma uygun değil ama bu tarzda büyük toplantılarda kendinize önemli bilgiler topluyorsunuz. Bu toplantıların Türkçesini bulmak imkansız olduğu için bu yazıyı yazmaya karar verdim.


 
Buffet uzun süreli iş ortağı Munger ile sahneye çıktı ve soruları beraber yanıtladılar. Her zamanki gibi masada kutu coco cola vardı. Dünyanın en büyük hedge fonlarından biri olan Berkshire ilk çeyrekte kârını %13 artırarak $8,07 milyar ulaştığını açıkladı. Buffet konuşmasında genel olarak şirketler ve ABD ekonomisi için kasvetli bir yıl beklediğinin üstünü çizdi. Ayrıca Buffet birden fazla sefer ‘’iyi günler geride kalmış olabilir’’ dedi.


 
Berkshire Hathaway, demiryollarından, elektrik hizmetlerine kadar geniş bir alana yatırım yapan bir hedge fonu. Bu kadar geniş alana yatırım yaptıkları için getirileri belli düzeyde tutabiliyorlar ayrıca ABD ekonomisinin bir dinamosu konumundalar. Buffet defalarca başarısının temelinin ABD ekonomisinin yıllardır büyümesine borçlu olduğunu söyledi. Ancak bu toplantıdaki kasvetli gelecek beklentisinin temel nedenleri enflasyon ve yüksek faiz oranlarının yerel bankaları sıkıştırmasıdır. Buffet, ticari faaliyetlerle daha az ilişkili olan sigortacılık tarafındaki kazançların bu yıl iyileşmesini beklediğini söyledi. 

Diğer önemli bir konuysa Berkshire geçtiğimiz yıl Occidental’in %50’sini almak için resmi kurumlardan izin almalarına rağmen çoğunluk hisseyi almayacaklarını Buffet söyledi. Occidental için geçtiğimiz yıl aylarca düzenli alım yapmışlardı.

Bankacılık konusuna geldiğimizde bir çok soru geldi. Buffet özellikle iflas eden bankalardan sorumlu olan yöneticileri suçlu tuttu ve bankanın iflas sürecindeki hatalarından sorumlu tutulmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca bankacılık sektöründeki düzenlemelerin yetersizliği ve karmaşık teşvik sisteminin de büyük sorun teşkil ettiğini söyledi. Ayrıca Buffet bankacılık konusunda ufak bir şaka yapmak için önünde ‘’available for sale’’ yazan bir karton koydu, Ortağı Munger ise ‘’held to maturity’’ yazan bir pankart koydu.

Borç tavanı konusuna geldiğimizdeyse Buffet ABD’nin temerrüte düşürülmesine Washington’un izin vermeyeceğini ve bir çözüm bulunacağını söyledi. Ayrıca konuyla ilgili ABD’ye olan inancının yüksek olduğunu ve seçme şansı olsa yine de ABD’de doğmak isteyeceğini söyledi. 

Buffet’ın 4Q22’de sattığı Taiwan Semiconductor Manufacturing hissesiyle ilgili yaptıkları hızlı dönüş konusunda gelen sorulara şirketin harika yönetildiğini ve sektör için önemli bir şirket olduğunu ama konumunu beğenmediğini söyledi. Çin ile Tayvan arasında artan gerilimden dolayı endişeli olduğunu da ekledi. 
Son olarak diğer en önemli konu olan varis meselesine nokta koyuldu. Buffet,Greg Abel’i 2021’de varisi olarak atamıştı. O zamandan beri Berkshire’da başkan yardımcılığı görevini üstleniyor. Buffet bu kararından %100 emin olduğunu söyledi. 

Ek1 Berkshire Q1 Finansal Tabloları:


 

berkshire hathaway 2023 waren buffet berkshire Berkshire Hathaway 2023 Yatırımcı Toplantısı Notları