Biden-Erdoğan Görüşmesi Sona Erdi

TAKİP ET

Roma'da gerçekleştirilen G-20 zirvesinde Biden ve Errdoğan görüştü.

İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleştirilen G-20 zirvesinde Biden ve Erdoğan arasında yapılan görüşmeye ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Başkan Joe Biden'ın Recep Tayyip Erdoğan'a görüşmede "Türkiye ile yapıcı ilişkileri sürdürme, işbirliği alanlarını genişletme ve anlaşmazlıkları etkin bir şekilde yönetme arzusunun altını çizdiği, savunma ortaklığı ve Türkiye’nin NATO müttefiki olarak önemini yeniden teyit ettiği ve S-400 konusundaki endişelerini dile getirdiği" belirtildi.

Beyaz Saray'ın açıklamasında Biden'ın Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak önemini vurguladığı ancak ABD'nin S-400 alımı konusunda endişelerini aktardığı ifade edildi. Bunun yanında Biden'ın F-16'lar konusunda da Türkiye'nin isteğini dikkate aldıklarını ancak satış için yasal sürecin takip edilmesi gerektiğini söylediği aktarıldı.

ABD Başkanı Joe Biden'a görüşme öncesinde bir muhabir "Türkiye’ye F-16’ları vermeyi planlıyor musunuz?" şeklinde bir soru sordu. Biden bu soruya "İyi bir sohbet gerçekleştirmeyi planlıyoruz" yanıtını verdi.

Bunun yanında Biden, CNN muhabirinin "İnsan hakları sorunlarını gündeme getirmeyi planlıyor musunuz?" ve "Türkiye’nin Rusya ile yakınlaştığını düşünüyor musunuz?" sorularını yanıtsız bıraktığı bildirdi.

Türk tarafının görüşmeye ilişkin açıklamayı açıklamayı akşam saatlerinde yapacağı bildirildi.

TRT World Genel Editörü Yusuf Erim, 20 dakika sürmesi beklenen Biden-Erdoğan görüşmesinin 1 saate yakın süre boyunca devam ettiğini kaydetti.

Sebati Samet Koç'un TamgaTürk'te yayımlanan "Ekim 2021 F-16 Tedarik İddiaları ve F-35 Krizine Dair" başlıklı yazısını okumak için tıklayınız.

Biden Erdoğan İle Görüştü