Bir Bir Batıyorlar: 80 AVM, Bankaların Eline Geçti

TAKİP ET

Kira sözleşmelerinin Türk lirasına çevrilmesinin ardından gelir kaybı yaşayan ve Türk lirasının değer kaybıyla zora giren AVM'ler kredi borçlarının faizlerini dahi ödeyemiyor.

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre alışveriş merkezlerinin bankalara toplam yaklaşık 12 milyar dolara ulaşıyor. Fakat bu borcun yüzde 88'i döviz olduğu için ödemelerde ciddi anlamda sorun yaşanıyor. Öyle ki 80 banka, borçları nedeniyle bankaların eline geçti.

200 AVM'yi yöneten Alman Ece Marketplaces'in iştiraki olan ECE Türkiye şirketinin CFO'su Nuri Şapkacı, yaklaşık 450 AVM'nin 2018 yılında kira sözleşmelerinde Türk lirasına dönülmesiyle zorluklar yaşamaya başladıklarını belirtiyor.

"Borçlarının Faizlerini Dahi Ödeyemiyorlar"

Bazı alışveriş merkezlerinin bankalara olan borçlarının faizlerini dahi ödeyemediğini belirten Şapkacı, "Bu, anaparasını hiç ödeyemeyecek demek. 1-2 milyon dolardan bahsetmiyoruz burada. Bize bankalar üzerinden ‘bizi alın' ya da ‘bize destek verin' diyen AVM'ler mevcut. Biz de bu kadar zor durumda olan AVM’lere girmek istemiyoruz" dedi.

"Banka Ne Derse Kabul Etmek Zorundalar"

2018'den bu yana kiraların yüzde 150, kredi maliyetlerinin ise yüzde 350 arttığını ifade eden Nuri Şapkacı, "Borçlarını ödeyemeyen yerli yatırımcılar bankalarla öyle anlaşmalar yapmışlar ki 20-30 yılda yaptıkları AVM yatırımlarını, grup şirketlerini, şahsi kefaletlerini vermişler. Bankalarla masaya oturduklarında banka ne derse kabul etmek zorundalar" ifadelerini kullandı.

batıyor avmler alışveriş merkezi ankara nuri şapkacı