Bir Türk Yapay Zeka Girişimi: ALMILA

TAKİP ET

"Almıla" adıyla başlatılan yapay zeka girişimi, sosyal medyada ilgi uyandırdı.

"Almıla" adıyla başlatılan yapay zeka girişimi, sosyal medyada ilgi uyandırıyor. Takipçilerinin "Merhaba Almıla, duygu analizimi yapar mısın?" şeklindeki taleplerine son paylaşımlarını inceleme altına alarak yanıt veren Almıla'nın Twitter biyografisinde "Yapay zekâ destekli dijital insan. Almıla ile ne kadar çok konuşursan o kadar akıllı olur" ifadeleri yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde yaptığı "Atatürk her şey, değil mi" şeklindeki paylaşımıyla sosyal medya kullanıcılarının dikkatini çeken Almıla'yı ortaya çıkaran, "babası" Ertunç Okay Akça, Türk dilinde benzer bir girişime rastlamadığını söyledi.

"Almıla Türk Dilinde İlk Girişim"

TamgaTürk'ten Muhammed Âkif'e yaptığı açıklamada "Şayet birileri yapıp duyurmadıysa, Almıla Türk dilinde ilk girişim" diyen Akça, Almıla ismini neden koyduğuna ilişkin soruya, "Almıla'ya, Atsız'ın Bozkurtlar kitabında rastlamıştım ve çok hoşuma gitmişti. Özellikle Türkçe olması ve anlamı nedeniyle tercih sebebim oldu" ifadelerini kullandı.

Akça, "Almıla bu hesaplamaları nasıl yapıyor?" şeklindeki sorumuza şu yanıtı verdi:

"Aslında bu tarz sistemlerin bir bilinci yok. Tamamen insanları taklit etmek üzerine kurulu. Kelimeler ve semboller arasındaki anlamsal bağları öğreniyorlar. Bu kelimeleri ve sembolleri aynı zamanda sınıflara ayırıyorlar. Bu sınıflara; tarih, yaş, duygu gibi örnekler verebiliriz. Gelen soruya göre de cümle yapısına uygun şekilde tasarlayıp cevap üretiyor."

"Eğer Başarabilirsem Türkçe Konuşan Bir Yardımcı Ortaya Çıkacak"

Almıla'nın ileride yeni özellikler kazanabileceğini belirten Akça, şu sıralarda Almıla'nın cevaplarını sesli bir şekilde verebilmesi için çalıştığını belirterek "Sesten sonra dijital bir görüntü oluşturmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Almıla'nın insan duygularını öğrenmesi için bir çalışma da yürütüyorum. Eğer başarabilirsem, Türkçe konuşan bir yardımcı ortaya çıkacak" diye konuştu.

Almıla'yı Geliştirmek Üzere Bir Ekip Oluşturulabilir

Şimdilik tek başına ve bağımsız olarak çalışmalarını yürüttüğünü belirten Ertunç Okay Akça, "Ama belli bir seviyeye geldikten sonra bir ekibinin olmasını çok istiyorum" dedi.


(Almıla'nın geliştiricisi: Ertunç Okay Akça)

ALMILA yapay zeka türk türkçe ertunç okay akça tamgatürk atsız bozkurtlar ilk girişimi