Bitmek Bilmeyen Tesadüflerin Adresi: Wushu Federasyonu Dosyası

TAKİP ET

Uzun süredir Türkiye gündemini meşgul eden Wushu Federasyonu Başkanvekili Abdurrahman Akyüz ve ailesi ile ilgili bugüne kadar birçok iddia kamuoyuna yansıdı

Uzun süredir Türkiye gündemini meşgul eden Wushu Federasyonu Başkanvekili Abdurrahman Akyüz ve ailesi ile ilgili bugüne kadar birçok iddia kamuoyuna yansıdı. Pek çoğu unutulup giden veya bazıları gözden kaçan bütün iddiaları, aile üyeleri ile onlara dair ortaya atılanların bütün detayları, isim isim dosya haberimizde.

Abdurrahman Akyüz

Merhum Başbakan Necmettin Erbakan’ın gayri resmi korumalığını yapan ve şu anda Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu Başkanvekilliği görevini icra eden Abdurrahman Akyüz, aslen Trabzon’un Of ilçesinden. Akyüz’ün gerek eğitim gerek de iş hayatı ile ilgili hem federasyonun resmi sayfasında hem de diğer mecralarda bir bilgi olmadığı için bu konuda ne yazık ki malumat veremiyoruz. Abdurrahman Akyüz’ün ve Wushu Federasyonu’nun Türkiye gündemine ilk geliş sebebi ise Akyüz’ün, Sadık Pehlivan adlı başarılı bir wushu sporcusunu Alevi olduğu için milli takıma almaması ve federasyon içerisinde mezhepçilik iddiaları idi. Wushu Sanda kategorisinde 6 kez Türkiye Şampiyonu, 2014 yılı Avrupa Şampiyonası’nda ve 2017 İslam Oyunları’nda gümüş madalya sahibi olan Sadık Pehlivan, Alevi inancına sahip olduğu için 2018 yılından beri Milli Takım’a alınmadığını savunmuştu. Aslen Tokatlı olduğunu belirten İstanbul bölgesi sporcusu, federasyon başkanvekili Abdurrahman Akyüz’ün kendisini doğrudan hedef aldığını ve defalarca hakaret ettiğini, hatta tokatladığını vurgulamıştı.

"Bana Kafir Dedi"

Akyüz’ün Milli Takım kamplarında sporculara zorla namaz kıldırdığını belirten Pehlivan, yaşadığı inanılmaz olayları şöyle aktarmıştı:

“Sabah namazlarında mescitte yoklama yapıyordu! Birkaç kez gelmeyen olursa çağrılıp hesap soruluyor ve Milli Takım’dan gönderilmekle tehdit ediliyordu. Bir gün arkadaşlarımla birlikte uyanamamış ve sabah namazına geç kalmıştık. Yolda kendisiyle karşılaştık. Bana dönerek, ‘Kendin gibi kâfirleri bulmuşsun!’ diye hakaret etti. Daha sonra defalarca Türkiye Şampiyonu olmama rağmen Milli Takım’a alınmadım!”

Fatma Akyüz

TWF Başkanvekili Abdurrahman Akyüz’ün eşi ve aynı zamanda Ulusal Takım antrenörü olan Fatma Akyüz, 21-23 Şubat tarihleri arasında düzenlenen Türkiye Tai Chi Şampiyonası’na veteran kadın kategorisinde katılan tek sporcu oldu ve şampiyon ilan edildi. TWF’nin belirlediği talimatlar gereğince Fatma Akyüz’ün turnuvalara sporcu olarak katılmasını yasaklıyor. Federasyonun hakem talimatının yedinci maddesinin ‘e’ bendinde sporcu olmanın şartları şu şekilde belirtiliyor; “Kendi branşında spor kulüplerinde faal antrenör olmamak, aktif sporculuk dönemini bitirmiş olmak, kesinlikle sporcu çalıştırıcı durumunda olamamak.”

Necmettin Erbakan Akyüz

Usulsüzlük iddialarının bitmek tükenmek bilmediği Wushu Federasyonu’nda bir diğer iddia da Abdurrahman Akyüz’ün oğlu Necmettin Erbakan Akyüz’le ilgili. Usulsüzlük iddialarını kendi sosyal medya hesabından bir nevi doğrulayan Akyüz, paylaşımında ablası Elif Akyüz’e destek vermek isterken ablasının kendisine puan verdiğini açıkladı. Öte yandan, Türkiye Wushu Federasyonları’nın talimatlarına göre Elif Akyüz’ün hakemlik yapması da mümkün değil. Necmettin Erbakan Akyüz, daha önce de yaptığı bir paylaşımda Alevi olduğu için milli takıma alınmayan Sadık Pehlivan ile dalga geçmiş ve Alevileri aşağılamıştı.

Elif Akyüz

İddialara göre Elif Akyüz kurallara aykırı olmasına rağmen Türkiye Wushu Kungfu Şampiyonası’na hem hakem hem de sporcu olarak katıldı. Akyüz, annesinin de yer aldığı hakemlerin puanlarıyla şampiyon ilan edildi. Kurallara göre bir sporcu hakemlik görevi yaptıktan sonra bir yıl içinde herhangi bir turnuvaya katılamıyor. Katıldığı takdirde ise cezalandırılıyor. Sosyal medya hesabından yaptığı bir açıklamada hakemlik yapmasının yasal olduğunu söyleyen Akyüz’ü federasyon talimatları yalanlıyor. Akyüz’ün açıklaması şöyle; “1 dünya şampiyonluğu ve 1 Dünya ikinciliğim olduğu kategoride, 6. Türkiye şampiyonluğumu alırken annemin torpiline ihtiyaç duyduğumu düşünüp yetmezmiş gibi bir de haber yapanlar var. Hiçbir şampiyonada torpile ihtiyaç duymadım ne hakettiysem onu aldım, hakemliğin ve sporculuğun aynı yarışmada yapılması yasal olan Wushu sporunda kendi kategorilerim hariç diğer kategorilerde hakemlik yaptım ve en adaletli şekilde puanlarını verdim. Gerçekten konu hakkında bilgisi olmayan insanlarımız için bu gönderiyi paylaşıyorum her habere inanmayın.”

Federasyon maddelerinde ise şu ifadeler yer alıyor: Wushu yada başka bir spor dalında hakem, sporcu veya başka bir görevde iken son 3 (üç) yıl içerisinde bir defada 6 (altı) ay veya daha fazla süreli hak mahrumiyeti veya yarışmalardan men cezası almamış olmak. Kendi branşında spor kulüplerinde faal antrenör olmamak, aktif sporculuk dönemini bitirmiş olmak, kesinlikle sporcu çalıştırıcı durumunda olamamak. 30 yaşından büyük olmak, şartları aranır.

Zeynep Makbule Akyüz ve Ayşe Sude Akyüz

Türkiye Wushu Federasyonu (TWF) Başkanvekili Abdurrahman Akyüz’ün kızı Ayşe Sude Akyüz’ün ise minikler kategorisinde şampiyon olduğu turnuvada hakem heyetinde de yer aldığı ortaya çıktı. Hakem heyetinde ayrıca Ayşe Sude’nin ablası Zeynep Makbule Akyüz de bulunuyordu. Ayşe Sude Akyüz, 26 Ocak-5 Şubat tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen Türkiye Minikler-Yıldızlar, Gençler ve Büyükler Wushu Şampiyonası’nda ikili kılıç shuangjian disiplininde şampiyonluğa ulaşmıştı.

Dursun Ali Çapoğlu (Fatma Akyüz’ün Yeğeni)

Asbaşkan Muhammed Çapoğlu’nun yeğeni ve Sakarya Wushu İl Temsilcisi Fatih Çapoğlu’nun oğlu Dursun Ali Çapoğlu, aynı zamanda Ulusal Takım Antrenörü olan Fatma Akyüz’ün ve TWF Asbaşkanı Muhammet Çapoğlu’nun da yeğeni. Çapoğlu, Antalya’da düzenlenen 2020 Türkiye Şampiyonası’nda performansını sergilerken hata yaptı ve hareketini yarıda bıraktı. Kural gereği, sporcu yarışma esnasında hareketlerini unutup yarıda bırakırsa hakem masası tarafından puanlama yapılmaz. Ancak yarışmacı unuttuğu için tekrardan yarışmak isterse eksi 1 puan ile yarışmaya başlar. Dursun Ali Çapoğlu ise hareketi unutmasına rağmen yeniden yarışmadı ve hiç puanlanmaması gerekiyorken aralarında teyzesi Fatma Akyüz’ün de bulunduğu hakemlerin puanlarıyla şampiyon ilan edildi.

Abdurrahman Akyüz Ayşe Sude Akyüz Dursun Ali Çapoğlu Elif Akyüz Fatma Akyüz Necmettin Erbakan Akyüz Sadık Pehlivan Tai Chi TWF wushu federasyonu Zeynep Makbule Akyüz