BM'den Soykırımcı Pekin Rejimine Çağrı: İşkenceye Son Verin, Uygurların Kültürel Mirasını Koruyun

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Komisyonu, Uygurların, Soykırımcı ÇKP tarafından gördüğü işkenceleri ve zorla çalıştırma kullanımı konusunda bir rapor hazırladı. Komisyon, Pekin'i derhal zorlayıcı tedbirleri yasaklayacak yasalar çıkarmaya, tüm zorla çalıştırma sistemlerini ortadan kaldırmaya ve işkenceye maruz kalan tüm bireyleri serbest bırakmaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Komisyonu, Uygurların, Soykırımcı ÇKP tarafından gördüğü işkenceleri ve zorla çalıştırma kullanımı konusunda endişelerini dile getirdi.

Komisyonun hazırladığı kapsamlı raporda, insan hakları sicilini iyileştirmesi Soykırımcı Pekin rejimi üzerinde baskı oluşturulurken, Çin'de yaşanan insan hakları ihlalleri detaylı bir şekilde ele alındı.

Birleşmiş Milletler tarafından atanan bağımsız uzmanlardan oluşan bir komisyon, geçen ay Cenevre'de yapılan bir dizi duruşmayı takip ederek bu duruşmalarda insan hakları ihlallerini inceledi. ÇKP'nin COVID-19 politikaları, insan hakları savunucularının gördüğü muamele ve Uygurlar ve Kazaklar gibi Müslüman azınlık gruplarının uğradığı işkenceler gibi birçok konu incelendi.

Uluslararası ekonomik, sosyal ve kültürel haklar sözleşmesi kapsamında ülkelerin uyumunu izleyen 18 kişilik BM komisyonu, Uygurlar dahil etnik azınlıklara karşı "zorunlu tedbirlerin, zorla çalıştırma da dahil olmak üzere pek çok işareti" konusunda endişelerini dile getirdi.

Komisyon, Pekin'i derhal zorlayıcı tedbirleri yasaklayacak yasalar çıkarmaya, tüm zorla çalıştırma sistemlerini ortadan kaldırmaya ve işkenceye maruz kalan tüm bireyleri serbest bırakmaya çağırdı.

Bu incelemeler sonucu hazırlanan raporda şu ifadeler yer aldı.

İnsan hakları ihlalleri, Çin toprakları genelinde hala devam etmektedir. Bu nedenle, insan haklarına saygı duymak ve korumak, uluslararası toplumun en öncelikli görevlerinden biridir.

Bu amaçla, özellikle BM ırki ayrımcılık komitesi, İşkenceye Karşı Komite ve insan hakları komisyon tavsiyeleri, ülkeler tarafından uygulanmalıdır.

Ayrıca, zorla çalıştırma konusunda da adımlar atılmalıdır. Tüm zorla çalıştırmaya maruz kalan bireyler serbest bırakılmalı ve zorla çalıştırmaya son verilmelidir. Bu konuda, ILO Zorla Çalıştırma Sözleşmeleri, Çin tarafından uygulanmalıdır.

Adil ve uygun çalışma koşulları, her bireyin hakkıdır. Bu nedenle, ülkelerin bu koşulları sağlaması gerekmektedir. .

Ayrıca, aile planlaması politikalarının uygulanmasında zorla kürtaj, cinsel şiddet, zorla kısırlaştırma ve işkence gibi zorlayıcı önlemlerin kullanımına son vermek, önlemek ve etkin bir şekilde suç saymak için de harekete geçilmelidir. 

Tibetliler, Uygurlar, Kazaklar, Huiler ve Moğollar gibi farklı kültürlerin ve dini azınlıkların kültürel uygulamaları ve mirası korunmalıdır. Bu kültürlerin dini yerleri, korunmalı ve restore edilmelidir. Bu sayede, kültürel çeşitlilik desteklenebilir.

Pekin, rapora karşı çıkarak iddiaları sert bir şekilde reddetti.

Söz konusu rapora 11 sayfalık bir yanıt sunan Soykırımcı diktatörlük, önerileri dikkatle inceleyeceğini ve Çin'in ulusal gerçeklerine uygun olan herhangi bir öneriyi uygulamaya açık olduğunu söyledi. Ancak, raporda Uygurlarla ilgili konulan maddelere itiraz eden ÇKP, Uygurlara karşı herhangi bir adım atmayacağını yineledi.

Uygurlar ÇKP çin birleşmiş milletler insan hakları rapor