BM Genel Sekreteri Guterres'ten 2023 İçin Küresel Gıda Kıtlığı Uyarısı

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, hemen tedbir alınmazsa önümüzdeki yıl dünyayı küresel bir gıda kıtlığının beklediğini söyledi.

BM 77. Genel Kurulu'nun açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna tahılını dünyaya taşıyan gemilerden biri olan "Brave Commander" gemisine atıfta bulunarak "Bu gemi, birlikte hareket ettiğinde dünyanın neler başarabileceğinin bir sembolü" dedi.

Dünyanın hemen harekete geçmemesi halinde küresel gübre sorununun önümüzdeki yıl küresel bir gıda kıtlığına dönüşeceği uyarısında bulunan Guterres, "Jeopolitik bölünmüşlükler Güvenlik Konseyi'nin işleyişini, uluslararası hukuku, insanların demokratik kurumlara olan güvenini ve inancını ve her türlü uluslararası işbirliğini baltalıyor. Bu şekilde devam edemeyiz" diye konuştu. Dünyada tek yolun işbirliği ve diyalog olduğunu vurgulayan Guterres, küresel sorunların çözümünde bir dünya koalisyonuna ihtiyaç olduğunu söyledi.

"1,6 Milyar Korkunç Bir Fırtınayla Karşı Karşıya"

Çoğunluğu Afrika'da olmak üzere 1,6 milyar insanın yaşadığı 94 ülkenin "korkunç bir fırtınayla karşı karşıya olduğunu" söyleyen Guterres, "Salgının ekonomik ve sosyal yansımaları, yükselen gıda ve enerji fiyatları, artan borç yükü, hızla tırmanan enflasyon ve finansmana erişim eksikliği gibi krizler peş peşe birbirini besliyor, eşitsizlikleri artırıyor, zorluklar yaratıyor, enerji geçişini geciktiriyor ve küresel finansal çöküşü tehdit ediyor. Toplumsal huzursuzluklar kaçınılmaz ve çatışma çok uzak değil ama böyle olmak zorunda da değil. Aşırı yoksulluğun, yokluğun veya açlığın olmadığı bir dünya hayal etmek imkansız değil" ifadelerini kullandı.

 

bm birleşmiş milletler genel sekreteri antonio guterres 2023 küresel gıda kıtlığı uyarısı yaptı