Brent Petrol Yükseliyor

TAKİP ET

Brent petrol fiyatları yükselirken, üretici ülkelerin önemi giderek artıyor.

Dün 107 dolar seviyesinden güne başlayan brent petrol bugün 112 dolar seviyesini aşarak yükselişini sürdürdü.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale kalkışmasının yanı sıra, Çin Virüsü salgınının ardından artan üretim, küresel piyasaların tedarik kapasitesinin önüne geçti. Bunun yanı sıra petrol üreticisi ülkelerin üretimlerini yeteri kadar artıramaması beraberinde brent petrol fiyatlarında artışı getirdi.

Siyasi krizin derinleştiği Libya'nın yanı sıra hükümet karşıtı protestoların arttığı Ekvador ve savaş halindeki Rusya-Ukrayna gibi ülkelerden petrol akışı yavaşladı. Bir yıl içinde neredeyse yüzde 50 artış yaşanan brent petrol fiyatlarının düşüşünü yalnızca petrol üretiminin artmasının sağlayabileceği belirtiliyor. Bu durum da beraberinde üretici ülkelerin öneminin artmasını getiriyor.

İşgalci Rusya'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle petrol üreticisi olarak BAE ve Suudi Arabistan gibi ülkeler öne çıkıyor. Bu nedenle gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti birdenbire unutuluverdi. Kaşıkçı Türk toprağı olan İstanbul'da öldürüldüğü için Türkiye-Suudi Arabistan arasında siyasi kriz yaşandı fakat mesele bundan ibaret değildi. Kaşıkçı aynı zamanda ABD'de yaşıyor ve Washington Post gazetesinde yazıyordu. Suikastın ardından ABD ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler de sarsılmıştı.

Fakat ABD Başkanı Biden'ın cinayetin talimatını veren Suudi Arabistan Veliaht Prensi Prens Muhammed bin Selman'la görüşeceği bildirildi. ABD'nin acil çıkarları için "ilkelerini" arka plana ittiği anlaşılıyor.

brent petrol yükseliyor 112 dolar