Bu Kez de Sahte Harita Mühendisi Skandalı: Odaya Usulsüz Şekilde Kayıt Olup Yıllarca Maaş Aldı, Oda Yönetimine Aday Olunca Sahtecilik Ortaya Çıktı

TAKİP ET

Sahte doktor, sahte polis, sahte öğretmen derken bu kez de sahte harita mühendisi skandalı yaşandı.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası'nın (HKMO) Ankara şubesinin 14 Ocak 2024'te 16. Olağan Genel Kurulu düzenlendi. Genel Kurul seçimlerinde Beyaz Liste adaylarının arasında Gökçe Köksoy Özdağ da vardı. Hacettepe Üniversitesi'ne yapılan aday tanıtım ziyaretinde okuldaki hocalar tarafından Gökçe Köksoy Özdağ'ın mezun olmadığının söylenmesi üzerine Gökçe Köksoy Özdağ'ın aslında harita mühendisi olmadığı ve odaya usulsüz yollarla kayıt olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine Özdağ adaylıktan çekildi. 

 

HKMO'ya kayıtlı Harita Mühendislerinden N.G., Genel Kurul sonrası konuşulmaya başlanan bu söylentilerle ilgili oda yetkilileriyle görüştü ancak yetkililerinden tatmin edici bir yanıt alamayınca konunun araştırılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. 

Suç duyurusunda Gökçe Köksoy Özdağ'ın 2020 yılında  HKMO’ya kayıt olduğu ve sadece lisans mezunu üyelere verilen sicil numarasını aldığı, HKMO bünyesinde 2020-2022 yılları arasında Ankara Şube Yedek Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulunduğu, HKMO Kadın Çalışma Grubu'nda, HKMO Birim Fiyat Komisyonu'nda yer aldığı ve TMMOB CBS Kongresi Yürütme Kurulu Üyeliği ile 19. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultay Sekreteri olarak görev aldığı ve HKMO Genel Merkez Teknik İşler Şubesinde Teknik Personel (Harita Mühendisi) olarak çalışıp 3 sene kadar da HKMO’dan maaş aldığı ileri sürüldü.  

İddiaya göre 2020 yılında HKMO'nun Ankara Şube Başkanlığını Mert Özdağ yürütüyordu. 2020 yılında odaya kayıt olan Gökçe Köksoy'un 2023 yılında Mert Özdağ'la evlendiği, 2020-2022 yılları arasında yapılan birçok etkinlikte görev aldığı ve sürekli göz önünde olduğu halde fark edilmemesinin hayatın olağan akışına uygun olmadığı belirtildi.

Gökçe Köksoy Özdağ'ın harita mühendisi olmamasına rağmen HKMO Genel Merkezi'nde aldığı görevler kapsamında Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı Harita Genel Müdürlüğü'nde  (eski adıyla Harita Genel Komutanlığı) birçok toplantıya katılması olayın vahametini gözler önüne serdi.

Suç duyurusunda Gökçe Köksoy Özdağ'ın üye kaydının HKMO Genel Merkezi tarafından yapıldığı ileri sürülürken; odaya kayıt esnasında verdiği mezuniyet belgesinin e-devlet üzerinden Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama sisteminden alınan belge ise belgede bulunan barkod doğrulama ile mezuniyet belgesinin neden teyit edilip edilmediği soruldu. 

Gökçe Köksoy Özdağ’ın öğrencilerle söyleşiye katıldığı ve bunun HKMO’nun sitesinden paylaşıldığı da görüldü.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası'nın görevlerinden birisi de harita mühendisi olmadığı halde büro açıp mühendismiş gibi çalışan kaçak büroların tespit edilmesi ve cezai işlem uygulanmasıyken Genel Merkez'de böyle bir skandalın yaşanması akıllara ciddi soru işaretleri gelmesine sebep oldu.

sahte harita mühendisi gökçe köksoy özdağ sahte sahte üye kaydı harita mühendisleri odası harita ve kadastro mühendisleri odası harita mühendisi Ankara Büyükşehir Belediyesi mert özdağ ankara sahte mühendis