Büyüme Yavaşlayacak, Üç Haneli Enflasyon Yolda

TAKİP ET

Ekonomist Güldem Atabay, PPK kararını değerlendirdi.

Mesele Ekonomi YouTube kanalında Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun politika faizini yüzde 14'te sabit tutması kararını değerlendirdi.

PPK kararının yansımalarının ne olacağını ve bir sonraki Kurul toplantısına kadar neler yaşanabileceğine yönelik soruya yanıt veren Güldem Atabay, önümüzdeki aylara yönelik şu değerlendirmeyi yaptı:

Üç Haneli Enflasyon

"İkinci yarı, özellikle eylülden itibaren seçim dönemine girmiş oluyoruz. Dolayısıyla seçim için bütçe harcamalarının bence kademeli olarak artacağı, ocak, şubat ve martta zirve yapacağı bir dönem olacak harcamalar açısından.

Bu kadar gevşek para politikasıyla harcamaların artışı, mutlaka enflasyonu destekleyici yönde olacak. TL'deki değer kaybı ağustos ortasından itibaren, eylül, ekim, kasım aylarına doğru hızlanacak ve enflasyonu önümüzdeki sene üç haneye taşımış olacak. Yaz sonu zaten biz gıda fiyatları enflasyonunun üç haneye çıktığını görmüş olacağız.

İhracat Negatife Dönecek

Bir taraftan da ekonomide yavaşlama sinyalleri gelmeye başlayacak. Küresel gelişmelerden Türkiye bağımsız kalmayacak. Avrupa tarafında bir doğal gaz şoku gerçekleşirse son aylarda ve 2023'ün ilk aylarında ihracat artışımız negatife dönecek ve bunun da büyüme üzerinde etkisi olacak. 

Baharda Seçim

Büyümenin yavaşladığı, hükümetin bütçe tarafıyla harcamaları artırarak buna gaz verdiği, göz boyayıcı seviyede asgari ücret ayarlamalarıyla birlikte enflasyonun yükseldiği bir yerde olacağız. Merkez Bankası'nın rezervleri bugün itibarıyla 5,9 milyar dolar. Ekonominin büyüklüğünün 730 milyar dolar olduğu düşünülürse bu çok tedirgin edici. Dolayısıyla en zorlu dönemece giriyor olacağız. Hükümet kışı atlatabilirse baharda seçim düşünüyor."

ekonomi büyüme yavaşlayacak üç haneli enflasyon yolda güldem atabay faiz seçim ihracat negatife dönecek