Çavuşoğlu: Sınır Dışı Edecektik Geri Adım Attılar

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10 büyükelçi krizine ilişkin açıklama yaptı.

10 büyükelçinin yaptığı Osman Kavala açıklamasını kabul edilemez olarak niteleyen Mevlüt Çavuşoğlu CNN Türk'te yaptığı açıklamalarda "Sınır dışı edilmeleri için çalışmalar başlatmıştık. İçlerinde bavullarını hazırlamaya başlayanlar vardı. Pazartesi kabinede sınır dışı çalışmalarını arz edecektik ki büyükelçiler geri adım attılar. Sonra büyükelçiler birbirlerine suçu atmaya başladı" ifadelerini kullandı.

"Arkadaşlarıma 'hadlerini bildirin' dedim" diyen Çavuşoğlu, "Genç diplomatların başlattığı bu hadsiz açıklamayı yaptılar. O zaman nasıl geri dönebiliriz arayışına girdiler. İlk olarak ABD biliyorsunuz açıklama yaptı. Biz Kore'den döndükten sonra bu gelişmeler oldu ve büyükelçiler net bir şekilde geri adım atmak durumunda kaldılar" şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden ile AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın görüşmesine de değinen Çavuşoğlu, "Görüşme teklifi ABD'den geldi, ya Roma'da G20 Zirvesi’nde ya da Glasgow'da görüşme yapabiliriz dediler. Şimdi öyle görünüyor ki görüşme Glasgow’da gerçekleşecek, arkadaşlarımız saat için çalışıyorlar" dedi.

ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından haksız bir şekilde çıkardığını belirten Çavuşoğlu, "F-35 programı için 1.4 milyar dolar ödeme yaptık. Türkiye’nin ya F-35 programına geri dönmesi lazım ya da Türkiye’nin parasını ödediği F-35’lerin Türkiye’ye verilmesi lazım" diye konuştu.

TamgaTürk'te yayımlanan Sebati Samet Koç imzalı "Ekim 2021 F-16 Tedarik İddiaları ve F-35 Krizine Dair" yazısını okumak için tıklayınız.

Çavuşoğlu Sınır Dışı Edecektik Geri Adım Attılar büyükelçiler krizi son dakika 10 büyükelçi osman kavala biden abd joe başkan roma glasgow f-35 f-16