Çekya'nın Ardından Slovakya da Rus Diplomatları Sınır Dışı Ediyor

TAKİP ET

Slovakya Başbakanı Eduard Heger, Rusya Federasyonu'nun Bratislava Büyükelçiliğinde görev yapan 3 Rus diplomatın, mevcut jeopolitik durumun yanı sıra Rusya'nın Çekya ile yaşadığı diplomatik kriz sebebiyle bir hafta içinde Slovak topraklarını terk etmeleri gerektiğini bildirdi.

Heger, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Mevcut jeopolitik durumun yanı sıra Çekya’daki durum sebebiyle Bratislava'daki Rus Büyükelçiliğinin üç çalışanının yedi gün içinde Slovakya topraklarını terk etmeleri gerekiyor” dedi.

"Rusya, Derin Bir Hayal Kırıklığına Uğradı"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Slovakya'nın Rus diplomatları sınır dışı etme kararından ötürü Rusya'nın, derin bir hayal kırıklığına uğradığını belirterek ilgili yanıtın gecikmeyeceğini söyledi.

Zaharova, "Prag’ın uydurdurma davasına sözde dayanışma göstermeye karar veren Bratislava'nın dostça olmayan eyleminden derin hayal kırıklığına uğradık. Buna yanıtımız gecikmeyecek" dedi.

Ne Olmuştu?

Çekya Başbakanı Andrej Babiş, 2014'te bir mühimmat deposunda meydana gelen patlama ile Rus istihbaratının bir alakası olduğundan şüphelendiklerini açıklamıştı. Bu sebeple 18 Rus diplomatı sınır dışı edeceğini duyurmuştu.

Kremlin ise söz konusu açıklamaları çirkin ve mesnetsiz olarak tarif ederken Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da kararın arkasında ABD'nin olduğu belirterek Prag'ın öne sürdüğü gerekçeleri "saçmalık" olarak nitelendirmişti. Ardından Rus Dışişleri, mütekabiliyet esası gereği 20 Çek diplomatı sınır dışı etme kararı almıştı.

Son olarak Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Karel Havlicek, Rus nükleer enerji şirketi Rosatom'un Dukovany Nükleer Güç Santrali yeni ünite inşaatı ihalesine katılacak firmalar listesinden çıkarılacağını ifade etmişti.

Slovakya Çekya Rusya Diplomatik kriz Rus aşısı sputnik V çin virüsü koronavirüs korona covid-19 kovid-19 pandemi salgın EMA Avrupa İlaç Ajansı AstraZeneca Jan Hamaczek Milos Zeman Vladimir Putin Putin Edua