Cemil Çiçek: Anayasanın İlk 4 Maddesini Tartışmaya Açarak Bir Yere Varamazsınız

TAKİP ET

Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AKP'lilerin son dönemde tartışmaya açmaya çalıştığı anayasanın ilk dört maddesine ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Gazeteci Fikret Bila, eski TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek ile yaptığı görüşmeyi Halk TV canlı yayınında anlattı.

Çiçek'in isim vermeden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ı eleştirdiğini belirten Bila, "Laiklik konusunda kendisinin ve partisinin bir tereddütü olmadığını ifade etti. Anayasa’nın ilk 4 maddesi konusunda da bir tereddüt olmadığına, bu nedenle bu tartışmaların yararsız bir tartışma olduğunu ifade etti. Hatta seçime doğru giderken böyle tartışmalar açmanın da yanlış olduğunu ifade etti. Dolayısıyla bazı seçmeni uzaklaştırmaktan başka bir sonuç getirmeyeceğini belirtti" diye konuştu.

Anayasa'ın İlk 4 Maddesini Tartışmaya Açarak Bir Yere Varamazsınız

Çiçek'in "Siz laikliği tartıştırıyorsunuz tartışıyorsunuz cumhur ittifakının ortağı olan Milliyetçi Hareket Partisi Anayasanın ilk 4 maddesini kırmızı çizgimdir diye ilan etmiş durumda. Buradan bir yere varamazsınız" dediğini aktaran Bila, "Sayın Cemil Çiçek, Ak Partinin de böyle bir düşüncede olmadığını ifade etti. Dolayısıyla sayın Erbaş’ın laiklik karşıtı söylemini ve sayın Resul Tosun’un “Laiklik Anayasa’dan çıkartılsın veya yeniden tarif edilsin” önerisine sert bir karşı çıkış yapmış oldu" ifadelerini kullandı.

Laikliğin Anayasadan Çıkarılması Gerektiğini Söyleyen Resul Tosun'a ve Laikliğe Savaş Açan Ali Erbaş'a Cevap

Çiçek'in anayasadan laikliğin çıkarılması gerektiğini söyleyen eski AKP milletvekili Resul Tosun'a ve laikliğe savaş açan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'a da cevap verdiğini belirten Bila, Çiçek'in "Sayın Tosun eski bir milletvekilimizdir. Şu anda partide bir görevi yoktur. Bu söyledikleri partiyi bağlamaz. Kendi kişisel görüşleridir. Tabii bu partiyi bağlamama konusunda Erbaş’ı da katabiliriz" dediğini aktardı.

AKP'li Resul Tosun ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Laiklik Konusunda Ne Demişti?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş adeta laikliğe savaş açmış ve "'İnanç, sokakta olmasın insanın içinde olsun, insanla Allah arasında olsun, evine, ticaretine, siyasetine, adaletine, yargısına yansımasın.' Görüyorsunuz ortalığı ayağa kaldırıyorlar. İnançtan ayıklansın istiyorlar oraları adeta" demişti.

Bunun yanında eski AKP milletvekili Resul Tosun bir yazı kaleme almış ve yazısında "Sorun eninde sonunda gelip laikliğe dayanıyor. 90 senedir dindarlara hayatı zehir etmeye çalışanların ve toplumu İslam'dan uzaklaştırmaya çalışanların tek gerekçeleri laiklik. İşte tam da bu sebeple istismarı önlemek için laiklik ilkesi tüm çağdaş ülkelerde olduğu gibi ya anayasadan çıkarılmalı ya da istismarı engelleyecek netlikte tarif edilerek yer almalıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Cemil Çiçek Anayasanın İlk 4 Maddesini Tartışmaya Açarak Bir Yere Varamazsınız