CHP'den 81 İlde Eş Zamanlı Elektrik Zammı Protestosu

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi teşkilatları elektriğe gelen zamları 81 ilde protesto etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) teşkilatları yurdun 81 ilinde elektriğe gelen korkunç zamma karşı eş zamanlı protesto gösterileri düzenledi.

İstanbul'un da 39 ilçesinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen basın açıklamalarıyla elektrik zamlarının geri alınması çağrısı yapan CHP'nin İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "Saray iktidarı zam yapmaya doymuyor. Türkiye ekonomik buhran ile yangın yerine dönmüşken, yangının kundakçıları, vatandaşlarımıza da enerji buhranı yaşatıyor. Elektrikten doğalgaza, akaryakıttan köprü geçiş ücretlerine, harçlardan vergilere kadar her şeye durmaksızın zam yapılıyor. Hayat pahalılığı ile halk yoksullaştırılıyor. Vatandaşlarımızın Pazar fileleri boş, tencereleri boş, cüzdanları boş. Kaybeden kim? 84 milyon. Peki ya kazanan? Saray ve yandaşları" diye konuştu.

"Kirası 800 Lira Olan 15 Metrekare İş Yerime Bin 100 Lira Fatura Geldi"

Sözcü'de yer alan habere göre protesto gösterisinde söz alarak dert yanan bir esnaf, 26 yıldır Sultanbeyli'de esnaflık yaptığını belirterek "Bugün elektrik faturam bin 100 lira geldi. Kiram 800 lira, elektriğim bin 100 lira… (Elektrik faturaları) Kirayı bile geçti, ne yapacağız? Kimine 2 bin lira gelmiş, kimine 2 bin 400 lira gelmiş, kimine bin 800 gelmiş… İş yerlerimiz 15 metrekare, yaktığımız bir lamba" ifadelerini kullandı.

"Kademeli Zam, Kademeli Zulüm"

Kademeli zam uygulamasını "kademeli zulüm" olarak niteleyen Canan Kaftancıoğlu, "Bu zammın başrolünü, AKP İlçe Başkanlığı gibi çalışan EPDK üstlendi. Üstelik de elektrikte kademeli soygunun mağdurları yine işçi, yine memur, emekli, esnaf ve çiftçi oldu. Saray iktidarı elektrikte kademeli tarife adı altında Cumhuriyet tarihinin en büyük zammını 1 Ocak günü yürürlüğe koydu. Kademeli zulme dönüşen tarifeyi hayata geçirirken, ilk kademeye yüzde 52 zam, bir üst kademeye ise yüzde 127 zam yapmayı da ihmal etmedi. Şeytanın bile aklına gelmeyecek bu düzenlemeyle, zamlı elektrik faturalarıyla vatandaşları çarptılar" diye konuştu.

Derhal 'Kara Kış Fonu' Kurulmalı

"Kara Kış Fonu"nun derhal kurulması ve bu fon üzerinden dar gelirli vatandaşlara fatura desteğinin sağlanması çağrısı yapan Kaftancıoğlu, "Elektrik ve doğalgazda fahiş zamlar derhal geri çekilmeli, 2021 yılının tarifelerine geri dönülmelidir. KDV ve ÖTV'nin hiç değilse kış aylarında sıfırlanmalıdır. Aralık 2021-Ocak 2022 döneminde vatandaşlarımızdan tahsil edilen yüzde 127'ye varan fahiş zamlı elektrik tüketim bedelleri iade edilmelidir. Aynı şekilde, yılbaşında sanayi elektriğine yapılan yüzde 130, ticarethane tarifesine yapılan yüzde 125 ve tarımsal sulamada yapılan yüzde 95 oranındaki zamlar derhal geri çekilmelidir" çağrılarında bulundu.

chp cumhuriyet halk partisi elektrik zammı protestosu 81 ilde eş zamanlı canan kaftancıoğlu