CHP'den Asgari Ücretin Yeniden Belirlenmesi Teklifi

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi, TBMM'de asgari ücretin yeniden belirlenmesini teklif etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına kanun tekliflerini sunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye tarihinde bir ilk yaşandığını ve 2022 yılı asgari ücretinin şubat ayında işçilerin cebine girmeden açlık sınırının altında kaldığını belirttiği açıklamasında asgari ücretin olağan bir ücrete düştüğünü ifade etti.

Araştırmalara göre işçilerin yüzde 57'sinin asgari ücret aldığını belirten Ağbaba, "Bu durumda Türkiye'de 10 milyon civarında işçi kendisinin ve ailesinin geçimini asgari ücret ile sağlamak zorundadır. Bu da demek oluyor ki şuanda Türkiye'de asgari ücretliler ve onların geçindirmekle sorumlu aileleri açlık sınırının altında yaşıyor" dedi.

Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu ve müdahale edilmezse yıl boyunca böyle devam edeceğini belirten Ağbaba, "Türkiye şu an resmi enflasyon yüzde 54,4 ama gerçek hissedilen enflasyon yüzde 100'ü aşmış durumda. İktidar yetkilileri sürekli tarihi bir zamdan bahsediyor ama o zamdan eser kalmamış durumda. Ayrıca asgari ücretin yeniden belirlenmesine dair iktidar kanadından açıklamalar geliyor. Bu konuda eğer samimilerse asgari ücretin yılda bir kez belirleneceğine dair yasal hüküm var ve öncelikle bunun değiştirilmesi gerekir" diye konuştu.

Asgari ücretin yeniden belirlenmesi için gereken değişiklik için kanun tekliflerini belirten Ağbaba, "Eğer iktidar kanadı samimi ise kanun teklifimize destek verir ve asgari ücreti bu yıl için yeniden belirlenir. Bu sayede iktidarın umut tacirliği yapıp yapmadığı da ortaya çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

CHP'nin sunduğu kanun teklifinde asgari ücretin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığıyla "yılda iki defa" yapılması öngörülüyor.

chp veli ağbaba tbmm asgari ücret yeniden belirlenmesi teklifi