Çin Komünist Partisi'nin Dijital Sansür ve Gözetim Sistemi Yurtdışına da İhraç Edilmiş

TAKİP ET

Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) ülkedeki internet trafiğini denetleyip yabancı sitelere erişimi kısıtlamasını sağlayan dijital sansür ve gözetim sistemi Büyük Güvenlik Seddi (Great Firewall of China) 11 Eylül’de büyük bir sızıntıyla gündeme geldi.

Araştırmacılar, 500 GB’tan fazla dahili belge, kaynak kodu, iş kayıtları ve iç yazışmaların internete sızdırıldığını doğruladı. Bu veriler arasında, Çin’in ulusal trafik filtreleme sisteminin inşası ve devamı için kullanılan paketleme depoları ve operasyonel kılavuzlar da bulunuyor.

Belgelerin, uzun süredir “Büyük Güvenlik Seddi”nın “babası” olarak anılan Fang Binşing ile bağlantılı olan Geedge Networks adlı şirketten ve Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Bilgi Mühendisliği Enstitüsü’ndeki MESA laboratuvarından geldiği düşünülüyor.

Sızıntı, derin paket inceleme (DPI) platformları için tam inşa sistemlerini ve belirli aşma araçlarını tanımlayıp yavaşlatmaya yönelik kod modüllerini içeriyor. Yığın büyük ölçüde VPN tespiti, SSL parmak izi analizi ve oturum kaydı üzerine odaklanıyor.

‘Tiangou’ Platformu

Sızan belgeler, ‘Tiangou’ adında, internet servis sağlayıcıları ve sınır geçitleri için tasarlanmış ticari bir platformun iç mimarisini ortaya koyuyor. Bu sistem “kutu içinde Büyük Güvenlik Seddi” olarak tanımlanıyor. İlk kurulumların HP ve Dell sunucularında yapıldığı, yaptırımlar sonrası ise Çin kaynaklı donanıma geçildiği belirtiliyor.

Pakistan, Etiyopya ve Kazakistan'a da Satılmış

Bir dağıtım belgesine göre sistem, Myanmar’daki 26 veri merkezine konuşlandırıldı. Devletin işlettiği telekom şirketi üzerinden çalıştırılan bu sistemin 81 milyon eşzamanlı TCP bağlantısını izleyebildiği aktarılıyor. Sistem, çekirdek internet değişim noktalarına entegre edilerek toplu engelleme ve seçici filtreleme sağlandı.

Sızan bilgiler yalnızca Myanmar ile sınırlı değil. WIRED ve Amnesty International’ın ortak haberlerine göre Geedge’in DPI altyapısı Pakistan, Etiyopya ve Kazakistan gibi ülkelere de ihraç edildi. Pakistan’da bu ekipmanların, gerçek zamanlı mobil ağ gözetimine imkân veren WMS 2.0 adlı daha geniş bir sistemin parçası olduğu bildiriliyor.

Söz konusu sızıntı, Çin’in sansür mekanizmasının nasıl mühendislik ürünü haline getirildiğini ve ticarileştirildiğini gözler önüne serdi. 

çin komünist partisi çin güvenlik seddi great firewall çin halk cumhuriyeti çin sansür internet pekin