'Çöken Çökene Bir Ülke': Cengiz ve Tamince'nin Cennet Koyu'na Usulsüz Ziraat Bankası Kredisiyle 'Çöküşünün' Hikayesi

TAKİP ET

Cengiz ve Tamince'nin şirketinin Ziraat Bankası'ndan usulsüz olarak çekilen krediyle aldığı, sonrasında özelleştirme ihalesinin iptal kararlarına uyarak Koy'a adeta 'çöktüğü' öğrenildi.

Cennet Koyu'nda bulunan 700 dönüm genişliğine arazi 1 Haziran 2010 tarihli Özelleştirme Yüksel Kurulu kararıyla özelleştirilme kapsamına alındı ve 12 Temmuz 2021 tarihinde 2 milyar 100 milyon TL değere sahip olduğu belirtilen kamu arazisi Millet İttifakı liderlerinin 'beşli çete' diye tabir ettiği AKP elitlerinden Mehmet Cengiz ve adı FETÖ Borsası iddialarıyla anılan Fettah Tamince'nin "Bodrumbir" adlı şirketin Ziraat Bankası'ndan çektiği 277 milyon TL'lik usulsüz kredi ile alındı.

Birgün'den Uğur Şahin'in haberine göre konu yargıya taşındı ve Danış İdari Dava Daireleri Kurulu özelleştirme kararını “… tamamı 2. Derece doğal sit alanı ve 3. Derece arkeolojik sit alanında, kısmen de 1. Derece arkeolojik sit alanında kalan uyuşmazlık konusu parselin özelleştirme kapsam ve programına alınmasının ve sonrasında özelleştirilmesinin amacının işlem tesis edilirken gösterilmediği, Yasa’da belirttilen ‘ekonomide verimlilik artışı ve kamu giderlerinde azalma sağlamak’ amacı gözetilmeden tesis edildiği anlaşılan işlemde hukuka ve kamu yararına uyarlık bulunmadığı” ifadelerini kullandığı kararıyla 'kesin olarak' iptal etti.

Danıştay kararına rağmen kamuya ait taşınmazlar asıl sahibi olan millete iade edilmedi. Yargı kararına uymayan Cengiz ve Tamince'nin cesaretinin altında yatan şeyin ise 25 Aralık 2018 tarihli 506 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı olduğu öğrenildi. Söz konusu Cumhurbaşkanlığı kararında "Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından verilen 8 Aralık 2016 tarihli iptal kararı ile ilgili olarak bir işlem yapılmamasına ve taşınmazların geri alınmasına yönelik olarak herhangi bir işlem tesis edilmemesine…" gibi tuhaf ifadeler yer alıyordu.

Mahkeme kararına uyulmamasına yönelik skandal bir Cumhurbaşkanlığı kararı açıklanmasının ardından Danıştay'a açılan davada Danıştay'ın 13. Dairesi'nin 23 Mart'ta oybirliği ile aldığı kararla Cumhurbaşkanlığı kararının yürütmesini durdurdu.

Kararda Cumhurbaşkanlığının her türlü işlem ve eyleminin yargı denetimine tabi olduğu için yargı kararlarına uyması ve bu doğrultuda eylemde bulunmaya mecbur olmasının Anayasa'nın 2. Maddesi'nde kabul edilmiş olan hukuk devleti olma ilkesinin bir gereği olduğu hatırlatıldı. Kararda ayrıca davaya konu olan Cumhurbaşkanlığı kararının daha önce Danıştay tarafından verilen yargı kararının uygulanmaması sonucunu doğuracak bir işlem tesis ettiği için hukuka aykırı olduğu için yürütmenin durdurulmasına karar verildiği bildirildi.

Olayla ilgili konuşan Avukat Şükrü Üstek ise  “Danıştay’ın kesin kararı üzerine tüm kurumlarla yazışma yapıldı, ‘Taşınmazı Hazine’ye geri iade edin’ diye yazı gönderdik, mahkeme kararını uygulayın’ dedik. Fakat hiçbiri kararı uygulamadı. Uygulamayanlar hakkında suç duyurusunda bulunduk, takipsizlik verildi. En son Cumhurbaşkanlığı kararının da yürütmesi durduruldu. Şu anda tapu fiilen Cengiz’in üzerinde ama içi boş bir tapu. Bu özelleştirme iptal edildiği için, boş tapu olarak duruyor. Ziraat Bankası’ndan aldıkları krediyle aldılar burayı. Bir bankadan kredi alınacaksa eşzamanlı yapılır. Bir yandan tapu geçer, bir yandan da ipotek konur. Bunlar hiç ipotek koymadan tapuyu üzerlerine geçirdiler. Gelinen noktada mahkemeden kredinin ödenip ödenmediğine dair bilgi talep edeceğim ama cevap vermiyorlar. Bodrumbir Turizm Yatırım A.Ş. Mehmet Cengiz payını oğlu Uğur Cengiz’e, Fettah Tamince de kardeşi Ali Tamince’nin üzerine geçirdi" dedi.

Sedat Peker son videsunda Ziraat Bankası'ndan çektiği 750 milyon dolarlık krediyi geri ödemediğini iddia etmişti. Cennet Koyu olayında da Mehmet Cengiz ve Fettah Tamince kazandıkları ihalenin bedeli olan 277 milyon TL'yi Özelleştirme İdaresi'ne ödemesi gerekiyordu. Fakat söz konusu parayı Ziraat Bankası'ndan kredi alarak edinen Cengiz ve Tamince, kanunların satış ve ipotek işleminin tapuda eşzamanlı olarak gerçekleştirilmesini öngörmesine rağmen usule uymadı. Tapu 5 Temmuz 2013'te Cengiz ve Tamince'nin üzerine geçirilirken Ziraat Bankası ödemeden 13 gün sonra 180 milyon dolarlık bir ipotek tesis etti. Olay sonrası Avukat Üstek başta Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, diğer ilgililerle ilgili suç duyurusunda bulunmuşsa da takipsizlik kararı verilmişti.

'Çöken Çökene Bir Ülke' Cengiz ve Tamince'nin Cennet Koyu'na Usulsüz Ziraat Bankası Kredisiyle 'Çöküşünün' Hikayesi