Cumhurbaşkanı Başdanışmanı: Merkez Bankası Başkanının Bu Kadar Sık Değişmesi Bir Beyin Jimnastiği

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem dün katıldığı bir canlı yayında "Merkez Bankası başkanının bu kadar sık değişmesi belki ekonomi dışı bir beyin jimnastiği olabilir. Esasında bu sayın Cumhurbaşkanımızın takdirleridir...Sayın Cumhurbaşkanımızın buradaki iradesi subjektiftir ve ona aittir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem dün akşam katıldığı bir canlı yayında dolar kurundaki hareketlilik ve faiz oranları ile ilgili konuştu. "4 ayda 3 başkan neden değişti?" sorusuna  "TCMB, en köklü kurumlardan bir tanesi. Kendine özge yapısı olan bir kurum. MB başkanlarının değişmesi aslında bu köklü kurumun kurumsal yapısının temel politikasının değiştiği anlamına gelmiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın takdirleridir. Belki de bu konuda banka deneyimi de olan bir ismi de tercih etmiş olabilir, bilemeyiz. Cumhurbaşkanımızın buradaki iradesi subjektiftir ve ona aittir" şeklinde cevap veren Ertem liranın dolar karşısında erimesi hakkında ise "Pazar akşamı, Asya piyasalarında dolar/TL yükseldi ancak pazartesi günü Türkiye'de piyasaların açılması ve Londra'da piyasaların açılmasıyla kurun sakinleştiğini gördük. Bunlar pandemi döneminin de temel karakteristiği, Merkez Bankası hiçbir zaman kur hedeflemez, Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi var" dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem, "yok olan 128 milyar döviz rezervi" tartışmalarına ilişkin ise "Teknik bir mesele siyasallaştırılıyor, bu kötü niyetli kara propaganda. Banka bazen satar, gerek duyunca da geri alır" diye konuştu. Ertem ayrıca, "Türk Lirası'na güvenin hızla inşa edileceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Ertem, faiz oranlarının düşün düşmeyeceğine ilişkin ise, "MB'nin ne zaman faiz indireceği ve oranı, MB'nin para politikasına ve Türkiye'deki makro ekonomik gelişmelerle alakalıdır. Bunu (faiz oranlarındaki değişimi) biz de bilemeyiz, muhtemelen kendileri de bilmiyorlardır" dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı: Merkez Bankası Başkanının Bu Kadar Sık Değişmesi Bir Beyin Jimnastiği