Dergâh Dergisi Kağıt Sorunu Yüzünden Yayınlarına Ara Verdi

TAKİP ET

Dergâh dergisi kağıt fiyatları nedeniyle yayınlarına ara verdiğini açıkladı.

Dergâh Dergisi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla yayınlarına ara verdiğini açıkladı. Söz konusu açıklamada "32. cildimizin son sayısı olan Şubat sayımız çıktı. Maalesef okuyucularımıza üzücü bir haberimiz var: Bütün dünyada gözlemlenen kâğıt tedarikinde yaşanan zorluklar ve içinde bulunduğumuz şartlar dolayısıyla Dergâh Dergisi yayınına ara veriyor" denildi. Ancak paylaşımda yer verilen "Bütün dünyada gözlemlenen kâğıt tedarikinde yaşanan zorluklar" ifadesi sosyal medyada tartışmalara neden oldu. Birtakım sosyal medya kullanıcıları kâğıt tedarikinde bir sorun olmadığını, esas sorunun kâğıt fiyatlarında yaşanan anormal artışın buna neden olduğunu belirtirken bazı kullanıcılar ise kağıtta küresel bir fiyat artışı olduğunu, Türkiye'nin de bundan etkilendiğini ileri sürdü.

Peki, Gerçekte Durum Ne?

CBC News'ün 15 Kasım 2021 tarihli haberine göre küresel kağıt kıtlığı, kitap satışlarını etkiliyor. Haberde yer alan bilgilere göre bir kitapçının sattığı ürünlerin fiyatlarında yüzde 30'a yakın bir artış yaşandı. 

FRED rakamlarına göre "Selüloz, Kağıt ve Yan Ürünler: Kereste Hamuru" fiyatları endeksi Ocak 2021'de 143.800 iken Ağustos 2021'de 211.209 seviyesine yükselmiş, 2021'in son ayında ise 203.932 seviyesine düşmüş. Bu düşüşün ise seyrinin devam ettiği görülüyor. Ancak en fiyatın ulaştığı en yüksek noktanın bile baz alınması halinde artışın yaklaşık yüzde 47 seviyesinde olduğu görülüyor. 

Peki, bu artış Türkiye'ye ne derecede yansıdı? Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre 2021 yılında Türkiye'de fiyatı en çok artan ürün kağıt oldu. Buna göre kağıt fiyatları yüzde 168'lik bir artış yaşadı. Dünya genelinde kağıt tedarikinde bir sorun yaşandığı doğru ancak bu fiyat artışlarının Türkiye'ye gelirken üç mislinin üzerinde bir artış yaşadığı görülüyor.  Ancak küresel bazda fiyat artışının dışında bir tedarik sorununun görüldüğü doğru.

dergah dergisi yayınlarına ara verdi kağıt tedariki fiyatları sorunu