DEVA Partili Yeneroğlu'nun Dışişleri Bakanı'na "Yıldırım" Sorusu: Hangi Sıfatla Resmî Görüşmelere Dâhil Edildi?

TAKİP ET

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım'ın Venezuela ziyaretini Meclis gündemine taşıdı.

DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, eski Başbakan ve TBMM Başkanı, şu anki AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın Venezuela "ziyareti" ile ilgili Meclis’e bir soru önergesi verdi.

Yeneroğlu, verdiği önergede şu hatırlatmayı yaptı:

"Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım, Türkiye-Venezuela Parlamentolar Arası Dostluk Grubu ve bazı YSK üyeleriyle beraber Venezuela’ya gitmiş ve burada Caracas Büyükelçiliği tarafından karşılanmış ve resmî ziyaretlerde bulunmuştur. Binali Yıldırım ise ilk olarak ‘Oğlum Venezuela’ya gitmiştir ve beraberinde koronavirüs ile mücadele amacıyla orada ihtiyaç sahiplerine test kiti, maske gibi birtakım malzemeler götürüp dağıtmıştır’ açıklamasında bulunmuştur. Sonrasında ise oğlunun Venezuela’yı biraz meraktan biraz da iş adamı olarak yeni fırsatlar var mı diye sadece bir kez aralık ayında ziyaret ettiğini söylemiştir."

Yeneroğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na "Büyükelçiliğimiz Yıldırım’ı hangi sıfatına istinaden karşılamış ve resmî görüşmelere dâhil etmiştir?" diyerek şu soruları yöneltti:

Erkam Yıldırım, Venezuela’ya Türkiye-Venezuela Parlamentolar Arası Dostluk Grubu ve bazı YSK üyeleriyle beraber aynı uçakla mı gitmiştir?

Erkam Yıldırım, hangi sıfatla resmî ziyaretlere katılmış ve Caracas Büyükelçiliğimiz hangi sıfatına istinaden kendisini karşılamış ve resmî görüşmelere dâhil etmiştir?

Erkam Yıldırım, test kiti ve maske bağışında bulunmuşsa bu ürünler Türkiye Cumhuriyeti’ne ait uçakta mı taşınmıştır? Bağış yapıldığı iddia edilen tarihte Covid test kitinin Sağlık Bakanlığının kontrolünde olduğu ve tıbbî maskelerin de ihracının bağış karşılığı ön izne tâbi olduğu göz önüne alındığında; koronavirüsle mücadelede kullanılan tıbbî malzemelerin diğer ülkelere bağışlanmasının usûlü ve şartları nelerdir?

Erkam Yıldırım, Venezuela’ya iş adamı olarak yeni fırsatlar araştırmak için gitmişse Dışişleri Bakanlığı kendisine ticarî faaliyetlerinde ve saha araştırmasında yardımcı olmuş mudur?

Peker'in İddası

 

Organize suç örgütü elebaşısı Sedat Peker, Türkiye'nin gündemini sarsan yayımladığı video serisinin yedincisinde Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’la ilgili şu iddiaları dile getirmişti:

"Kokain, önceden Kolombiya üzerinden geliyordu. En son 4 ton 900 kilo, geçen sene 9 Haziran’da yakalandı. Daha sonra yeni bir güzergâh çalışması... ABD’de uyuşturucuyla mücadele çok güçlü ve baskın karakter. Orada sistemi döndüremeyeceklerini anlayınca 800 kilometre Venezuela ile sınırları var. Kolombiya’dan, oradan geçirmek çok kolay; yeni adres. Venezuela’da sıfır kontrol... Buraya döneceğiz, bir de bize gelen kokainler diyorsunuz ya. Avrupa’da kokainin fiyatı çok ucuz, 45 bin Avrolarda kilosu. Türkiye’de çok pahalı, esas pahalı olan yer Orta Doğu.

Bu mal yakalandıktan sonra yeni bir güzergâh kurmak için Venezuela’ya kim gitti? Evet, kim gitti? Eski Başbakan'ımız Sayın Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım Bey. Bu senenin başında, ocak ayında gitti, 4 gün kaldı. Şubat ayında gitti, 4 gün kaldı. Karakas Limanı var, oradan kuru yük gemileri direkt Türkiye’ye gelebiliyor ama konteyner gemileri Dominik üzerinde durma yapıp o şekilde devam edebiliyor. Yani esas gelen kokainler Dominik üzerinde de çok yakalanmaya başlayacak. Yeni güzergâh burası."

Erkam Yıldırım Binali Yıldırım Sedat Peker Venezuela Mustafa Yeneroğlu DEVA Partisi Türkiye-Venezuela Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Caracas Büyükelçiliği Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu TBMM test kiti ve mask