Devlet Kurumları Arasında Para Transferi: Kamu Kendi Kendine Bağış Yaptı

TAKİP ET

'Türkiye Tek Yürek' kampanyasına toplam 115 milyar 146 milyon 528 TL'lik bağış toplandı. Ancak bu 115 milyarın yaklaşık 90 milyarı kamu kurumu, kamu çoğunluk hisseli şirket ve kamu bankalarından geldi. 

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, 11 kentte büyük yıkıma yol açtı. Depremlerin yol açtığı yıkımın ardından bölgeye yardımların gecikmesi, arama-kurtarma çalışmalarındaki koordinasyonsuzluk dikkat çekmişti.

AKP istibdadı, depremin yol açtığı yıkımdan çok, bölgeye yapılan yardımların "hangi kurumlar" tarafından toplanması gerektiğine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

STK'ların Özverisi, Devletin Kapasite Zaafiyetini Ortaya Çıkardı

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan 'AFAD' ve 'Türk Kızılayı'na bağış yapılması çağrısı yaparken; Cumhur İttifakı'nın diğer üyesi olan MHP'nin Genel Başkanı Bahçeli ise partisinin grup toplantısında, 8 milyar TL bağış topladığı belirtilen AHBAP Derneği'ni hedef almıştı. 

STK'ların çabası ve özverisi, 'güçlü devlet' imajını korumak isteyen kamu kurumlarının zaafiyetlerini ortaya çıkarmıştı. AFAD ve Türk Kızılayı'nın sahadaki yetersizliklerini örtmek ve sermaye sınıfına duyulan öfkeyi sönümlemek için; dün, ulusal ve uluslararası 213 televizyon ve 562 radyonun katılımıyla 'Türkiye Tek Yürek' kampanyası gerçekleştirildi. 

Türkiye Tek Yürek: Kamu Kendi Kendine Bağış Yaptı

Kampanya'da toplam 115 milyar 146 milyon 528 TL'lik bağış toplandı. Ancak bu 115 milyarın yaklaşık 90 milyarı kamu kurumu, kamu çoğunluk hisseli şirket, kamu bankalarından geldi. 

Ekonomist Uğur Gürses, dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Saat 1.15 itibariyle 114.7 milyar bağış toplanmış. Bunun 89 milyar TL'si kamu kurumu, kamu çoğunluk hisseli şirket, kamu bankalarından."

Kamu Kurumu, Kamu Çoğunluk Hisseli Şirket, Kamu Bankalarından Yapılan Bağışlar

Merkez Bankası 30 milyar TL

Ziraat Bankası 20 milyar TL

Vakıf Bank 12 milyar TL

Halk Bank 7 milyar TL

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve bağlı şirketler 3.6 milyar TL

Türkiye Sigorta 2 milyar TL

Türk Telekom 2 milyar TL

THY 2 milyar TL

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) 2 milyar TL

Borsa İstanbul Grubu 2 milyar TL

Ziraat Katılım 1 milyar TL

Vakıf Katılım 1 milyar TL

Emlak Katılım 1 milyar TL

Emlak Konut 1 milyar TL

Dün ortak yayınla televizyonlarda ve radyolarda başlatılan "Türkiye Tek Yürek" kampanyasında, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem için 115,1 milyar liralık bağış tutarına ulaşıldığı açıklandı. Kampanyanın en yüksek bağışçısı ise 30 milyar lirayla Merkez Bankası oldu.

Merkez Bankası'nın "bağış" açıklamasından sonra, TCMB'nin bağışının kaynağının 2022'ye ait bilanço kârı olduğu bildirildi. Diğer dikkat çeken bağışçılar ise kamu bankaları oldu. Aralık 2022'de Türkiye Varlık Fonu üzerinden her biri için 20 milyar olmak üzere toplamda 60 milyar liralık sermaye aktarımı gerçekleşen kamu bankaları olan Ziraat Bankası 20 milyar lira, VakıfBank 12 milyar lira, Halkbank 7 milyar lira deprem kampanyasına bağışta bulunduğunu açıkladı.

Ancak, kamu bankalarının bağışlarının, aslında kamu kaynaklarının geri ödemesi olduğu ve bu bağışların sonucunda kamunun zarar gördüğü yönünde eleştiriler yapıldı. 

Vergi Düzenlemesi ve Bağış Yapan Şirketler 

Daha önce, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan duyuruda, Gelir Vergisi Kanunu'nun 89'uncu ve Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 10'uncu maddeleri uyarınca, Cumhurbaşkanı tarafından başlatılan yardım kampanyalarına yapılan bağışların tamamının vergi matrahlarının tespitinde indirim olarak dikkate alınabileceği ifade edilmişti

Gelir İdaresi Başkanlığı: Şirketlerin Deprem Nedeniyle Yaptıkları Bağış ve Yardım Tutarlarının Vergiden Düşülecek

Düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasına katılan ve aralarında "kamu ihaleleri alarak zenginleşen şirketler"in de bulunduğu pek çok firma, bu sayede zaten ödemeyecekleri vergilerin bir bölümünü bağış adı altında göndermeyi taahhüt etti.

 

 

 

 

 

türkiye tek yürek bağış kampanyası doğal afet deprem depremzede merkez bankası ziraat bankası vakıfbank halkbank ssb Bağış yardım afad kızılay