Digiturk Dolandırıcılığında İkinci Perde: Paravan Şirket Çalışanı TamgaTürk'e Konuştu

TAKİP ET

Digiturk adına arayarak vatandaşları dolandıran paravan şirketin çalışanı TamgaTürk'e açıklama yaptı.

Bundan bir süre önce; bazı vatandaşlar, Digiturk adına kendilerini arayan kişilerin indirimli kampanya vaadiyle kandırıldıklarını açıklamışlardı. Türk Telekom, Superonline, Turknet ve Vodafone gibi firmalarla iş birliği yaptıklarını söyleyen şahıslar, vatandaşlara bu firmalardan aldıkları hizmetlerin taahhüdünün dolmak üzere olduğunu ve yüksek ücret ödememek için aldıkları hizmeti aynı ücretle almaya devam edebilmeleri için bir kampanya önermişti.

Sözde 'Kampanya' Üzerinden Dolandırıcılık

Önerilen sözde "kampanya" kapsamında vatandaşlar hem dolmak üzere olan taahhüt süresini uzatabilecek hem de indirimli olarak Digiturk abonesi olacaklardı. Ancak böyle olmadı. Vatandaşlar bir sonraki ay gelen faturalarla kandırıldıklarını anladı. Durumu bir hata olarak değerlendirerek Digiturk'ü arayan vatandaşlar umduklarını bulamadı. Kendilerine vadedilen indirimli kampanya ücretinin iki katının talep edildiğini belirten vatandaşlara Digiturk çalışanları, adı geçen firmalarla iş birliği yapmadıklarını ve Digiturk aboneliklerini sonlandırmaları halinde taahhütten cayma ücreti ödemek zorunda kalacakları söylendi.

Paravan Şirketin Çalışanı TamgaTürk'e Konuştu

Olayın ardından, vatandaşlara Digiturk aboneliği satan "firma"nın bir çalışanı TamgaTürk'e konuştu. Kısa bir süre önce işe başladığını belirten çalışan, iş aradığı sırada evden çalışabileceği bir "müşteri hizmetleri" işi gördüğünü ve günde 4 saat çalışma karşılığında 130 lira ödeme teklif edildiğini söyledi. Bilgisayarına kurulan sistemler ve kısa süren oryantasyon sırasında her şeyin olağan nizami göründüğünü belirten çalışan, günler içerisinde bazı şeylerin yolunda gitmediğini fark etti. Dün işi bırakan çalışan, "İşe başladıktan sonra, ikinci-üçüncü günümde insanlardan serzenişler duyduğumda bir şeylerden şüphelendim" dedi.

"Kullandığımız Numarayı İnternette Arattığımda Digiturk'e Çalışmadığımı Anladım"

İnsanları hangi telefon numarası üzerinden aradıklarını görebildiğini belirten firma çalışanı, "Numaramızı internette arattığımda insanların şikayetlerini gördüm. O zaman Digiturk'e çalışmadığımı anladım" dedi. İnsanlar kendisine ulaşmadan önce, hazır bir kayıt çaldığını ve insanlara, şikayetlere konu olan vaatlerin verildiğini belirten çalışan, otomatik sistemle birlikte insanlarla irtibata geçtiğini ve Digiturk abonelik işlemlerini yaptığını söyledi.

"Bizden Çıksın, Biz Satışı Yaptıkran Sonra Bizlik Bir Durum Yok"

Firmanın insanların diğer şirketlerden aldıkları hizmetin taahhüdünün bittiğini nasıl bildiğini anlamadığını belirten çalışan, "Çünkü ben arıyorum birini, 'Böyle kampanyalarımız var' diyorum. 'Benim taahhüdüm bitmedi ki' diyor. Ben bilmiyorum onlara benle görüşmeden önce ne söylendiğini" diye konuştu. "Diğer müşteri hizmetleri Allah bilir neler söylüyor. Muhtemelen satışı yapanlar 'Bizden çıksın, biz satışı yaptıktan sonra bizlik bir durum yok' diye düşünüyorlardır. Çünkü artık satışı yaptıktan sonra bayiyi ilgilendiren bir durum kalmıyor. İnsanlar arayınca müşteri hizmetleri direkt Digiturk'e bağlanıyor. Onlar da biz böyle bir şey vaadetmedik' diyordur" dedi.

"KVKK İhlal Ediliyor"

Kampanyaların Digiturk'ün kendi kampanyaları olduğunu ve abonelikleri Digiturk'ün kendi sistemi üzerinden oluşturduklarını belirten çalışan, kendisini işe alan firmanın bir bayi olma ihtimalinin olduğunu ancak alenen Kişisel Verileri Koruma Kanunu'nun (KVKK) ihlal edildiğini ve insanlara yalan beyanda bulunulduğunu söyledi. Kullandığı sistem üzerinden kim için çalıştığını öğrenmeye çalıştığını ancak başarısız olduğunu belirten çalışan, şikayetçi olmaya çalıştığında kendisinden adres istendiğini ancak herhangi bir adrese ulaşamadığını açıkladı.

WhatsApp Üzerinden Görüştü: "Böyle Bir Şirket Bulamadım"

Firmayla nasıl iletişim kurduğunu sorduğumuzda ise firma çalışanı, "Yüz yüze asla bir iletişimimiz olmadı. İki telefon üzerinden iletişim kurduk. WhatsApp profil fotoğraflarında Denge Dijital diye bir şirket var ancak bayağı araştırmama rağmen öyle bir şirketin var olduğuna dair hiçbir şey bulamadım" cevabını verdi. Kurulan sistemle "+0850" ile başlayan numaralarla sistemde bulunan listede yer alan numaralara otomatik çağrı atıldığını ve telefonunu açıp istenen numarayı tuşlayanları müşteri hizmetlerine bağladıklarını belirten çalışan, "Müşteri hizmetlerine bağlanmayanları, yani aramalara cevap vermeyenleri 7/24 taciz ediyorlar" dedi.

"Digiturk'ün Keyfi Yerinde"

Firmanın diğer çalışanlarının da kendisi gibi, şirket yöneticilerini hiç görmeden çalışan kişiler olabileceğini belirten çalışan "Digiturk'ün keyfi yerinde müşteri aldığı için. Ama bunu yapanlar sokaktaki Digiturk bayilerinden herhangi biri olabilir. Onlar satış başı prim aldıkları için adam 'Nasıl daha çok satış yapabilirim?' diye düşünüp tüm Türkiye'ye ulaşmanın yöntemini bulmuş" ifadelerini kullandı. Digiturk'ün kurumsal olarak da böyle bir sistem kurmuş olabileceğini belirten çalışan, bunu yapanlar hakkında soruşturma yapılması gerektiğini söyledi.

digiturk dolandırıcılığında ikinci perde paravan şirket çalışanı tamgatürk konuştu keyfi yerinde adam nasıl daha çok satış yapabilirim diye düşünüp tüm türkiye ulaşmanın yöntemini bulmuş