Diktatörün Denizaşırı Serveti: Tokayev'in de Credit Suisse'de Hesabı Varmış

TAKİP ET

Hesap bilgileri sızdırılan Credit Suisse'de Kazakistan diktatörü Kasım Cömert Tokayev'in de banka hesabı olduğu ortaya çıktı.

Kazakistan diktatörü Kasım Cömert Tokayev'in, eşinin ve oğlunun İsviçre bankası Credit Suisse'deki serveti ifşa oldu. İsviçreli finans devi Credit Suisse'in 1940'lardan 2010'lu yıllara kadar hizmet verdiği 18 bin "büyük müşteri"sinin banka bilgileri sızdırılmıştı.

Credit Suisse'ten 18 Bin Hesabın Verileri Sızdırıldı: Birçok Diktatör ve Yaptırıma Tabi İşadamlarına Ait Hesaplar

Söz konusu müşteriler arasında Kazakistan diktatörü Kasım Cömert Tokayev'in, oğlunun ve karısının da bulunduğu ortaya çıktı.

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi'nin aktardığı Credit Suisse verilerine göre Kazakistan halkının büyük çoğunluğunun yoksulluk içinde olduğu Tokayev'in 1998 yılında İsviçreli finans devi Credit Suisse'de en yüksek döneminde 1 milyon dolara ulaşan bir mevduat barındıran hesabı bulunuyordu. Yıllar boyunca hesap aracılığıyla ne kadar para taşındığı bilinmiyor.

Ayrıca Tokayev'in ailesinin İngiliz Virgin Adaları'nda 5 milyon dolar varlığa sahip paravan şirketler kurduğu, ayrıca Cenevre Gölü çevresinde ve Rus başkenti Moskova'da 7,7 milyon dolar değerinde mülkler satın aldığı ortaya çıktı. Tokayevlerin satın aldığı bazı mülklerin bulunduğu yerler: Cenevre Gölü çevresinde 3 ayrı apartman...



Moskova'da Timur Tokayev adına bir apartman...

Halef Selef Diktatörler Kazak Halkını Yıllarca Soydu

Kanlı Ocak olaylarının ardından selef diktatör Nursultan Nazarbayev'i etkisizleştirerek tüm gücü eline alan Tokayev, Nur-Otan Partisi'nin genel başkanlığını ele geçirdiği kongresinde "Ülkede çok kârlı bir sınıf ortaya çıktı. Bence bu zenginliği Kazakistan halkına geri göndermenin zamanı geldi" demişti. Ancak Tokayev'in 1998 yılında eşi Nadejda ve 14 yaşındaki oğlu Timur için dahi Credit Suisse'de hesaplar açtığı öğrenildi. 

Tokayev bu paralara sahip olduğu günlerde ülkede Dışişleri Bakanı, Başbakan ve Senato Başkanlığı gibi görevlerde bulunuyordu. Maaşları dışında bir gelir kaynağı olmayan Tokayev'in ve ailesinin Kazak halkından çaldığı parayı denizaşırı ülkelere kaçırdığı anlaşılıyor.

Tokayev ailesinden önce de Nazarbayev ailesinin Kazakistan halkının paralarını nasıl yurt dışına kaçırdığı ortaya çıkmıştı. Kazakistan'ın halef selef diktatörler tarafından nasıl soyulduğu son ortaya çıkan Credit Suisse verileriyle ayyuka çıktı. 

Kazak Halkı Fakirlikle Mücadele Ederken Nazarbayev'in Kızı İngiltere'ye Servet Kaçırdı

kazakistan Kasım Cömert Tokayev timur tokayev nadejda yolsuzluk credit suisse