DİSK 5 Bin 200 Lira Asgari Ücret Talep Etti

TAKİP ET

DİSK, 2022 yılında 5 bin 200 lira asgari ücret uygulanmasını talep etti.

DİSK Genel İş Genel Merkezi'nde 2022 asgari ücretine ilişkin taleplerini duyurmak için bir araya gelen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Gerek yoksulluk sınırı gerek gıda fiyatları artışı gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılında asgari ücret net 5 bin 200 lira olmalı" açıklamasını yaptı.

Asgari Ücret Ortalama Ücret Haline Geldi

"Bütün ücretlere bin liralık iyileştirme yapılmalı. Yani asgari ücretin ve bütün ücretlerin, asgari ücret kadar kısmı için bin lira tutarında vergi ve prim indirimi sağlanmalı ve bu destek Hazine tarafından karşılanmalı" diyen Çerkezoğlu, asgari ücretin Türkiye'de artık en düşük ücret olmaktan çıkarak ortalama ücret haline geldiğini vurguladı.

"Asgari ücret sadece işçinin kendisinin değil, ailesinin de geçim şartları dikkate alınarak adil bir biçimde hesaplanmalıdır" diyen Çerkezoğlu, "Asgari ücret baskılanmış ve güdümlü enflasyon rakamlarına göre değil, geçim şartlarına ve ekonomik büyümeye göre hesaplanmalıdır. Dar gelirlinin gıda enflasyonuyla kişi başına düşen milli gelir artışı asgari ücretin saptanmasında mutlaka dikkate alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

Asgari Ücret Net Ödenmeli

Asgari ücret ödemelerinin net fiyat üzerinden yapılması gerektiğini belirten Çerkezoğlu, "Asgari ücret üzerindeki bütün vergi ve kesinti yükü kaldırılmalı, başta sosyal güvenlik prim desteği olmak üzere Hazineden karşılanmaktadır. Sadece asgari ücret için değil, bütün ücretlerin asgari ücret kadar tutarı tümüyle vergi dışı bırakılmalı ve kesinti yükü Hazineden karşılanmalıdır diyoruz. Asgari ücret sonrasına uygulanan vergi dilimi yüzde 10 olmalıdır ve vergi dilimlerine uygulanacak tarife belirlenirken asgari ücretteki artış ve milli gelir artışı mutlaka hesaba katılmalı, yeniden değerlendirme oranları hesaba katılmalı ve vergi dilimleri bu şekilde düzenlenmelidir" diye konuştu.

Vergi Dilimi Tarifesi

"2002 yılında Türkiye’de asgari ücret sonrası uygulanan ilk vergi dilimi tarifesi asgari ücretin 6,5-7 katıyken, 2021yılında bu oran yüzde 6,5 seviyesine düşmüştür" diyen Çerkezoğlu "Asgari ücret artışında yoksulluk sınırı bir kriter olarak alınmalı ve hanede 2 çalışan olduğu varsayımından hareketle, bir hanede iki kişi çalıştığında o haneye en azından bir yoksulluk sınırı kadar gelir girebilmelidir. Asgari ücret saptanırken, bütün ücretlerde iyileşme sağlayacak vergi ve prim desteği sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Türkiye Bir Asgari Ücretliler Toplumu Olmaktan Kurtarılmalı

En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olması gerektiğini belirten Çerkezoğlu, "Diğer emek gelirlerindeki artışlar asgari ücret artışının altında kalmamalıdır. Yasada var olmasına rağmen uygulanmayan toplu iş sözleşmelerinin sendikasız iş yerlerine ve işçilere genişletilmesi anlamına gelen teşmil mekanizması etkin bir biçimde uygulanmalıdır. Sendikalaşma ve toplu sözleşme önündeki engeller kaldırılmalı ve böylece Türkiye bir asgari ücretliler toplumu olmaktan kurtarılmalıdır" dedi.

DİSK 5 Bin 200 Lira Asgari Ücret Talep Etti Asgari Ücret Net Ödenmeli Ortalama Ücret Haline Geldi Türkiye Bir Asgari Ücretliler Toplumu Olmaktan Kurtarılmalı