DİSK'in Asgari Ücret Talebi Net 13 bin 200 TL

TAKİP ET

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) asgari ücretine ilişkin talebini açıkladı. Asgari ücretin yüzde 140 zam ile net 13 bin 200 TL'ye yükselmesi gerektiğini söyleyen Arzu Çerkezoğlu, enflasyon tek haneye düşene kadar da asgari ücretin yılda 4 kez güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Sefaletin gölgesinde yaşam savaşı veren milyonlarca işçi 7 Aralık'ta başlayacak zam pazarlığına odaklanırken DİSK kanadından yeni bir açıklama geldi. Enflasyonun yanlış hesaplandığı ve ücretli çalışanların hayat pahalılığı altında ezildiğini belirten DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin yüzde 140 zamla birlikte net 13 bin 200 TL olması gerektiğini söyledi.

 

DİSK'in İstanbul/Beşiktaş’taki genel merkezinde konuşan Çerkezoğlu: "Bugün yüksek enflasyon karşısında işçilerin ve kamu çalışanlarının gelirleri erimeye devam ediyor. TÜİK'in eksik hesaplanmış rakamlarına göre bile enflasyon yüzde 84, gıda enflasyonu yüzde 100'ün üzerine çıktı. Yüksek enflasyon bölüşüm ilişkilerini de olumsuz biçimde etkiliyor. Gelir adaletsizliği giderek artıyor." dedi.

 

Nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasının asgari ücretle çalıştığını ve asgari ücretin ortalama ücret haline geldiğini belirten DİSK genel başkanı, işgücünün milli gelirden aldığı payın gerilerken sermayenin payının arttığını da sözlerine ekledi. 

 

AKP istibdadadının büyük umutlar beslediği yeni ekonomi modelinin enflasyonu uçurduğu 2021 sonunda asgari ücret yüzde 50’lik zamla 2 bin 825 liradan 4 bin 253 liraya çıkmıştı. Ancak yapılan zam kısa sıra süre sonra etkisini yitirmiş ve asgari ücrete temmuzda yüzde 29’luk ikinci zam getirilmişti. 

 

DİSK asgari ücret Zam enflasyon