Doğal Gaza Zam Yapan BOTAŞ'tan Savunma: Yapmak Zorundaydık

TAKİP ET

Doğal gaza büyük bir zam getiren BOTAŞ'tan zamma ilişkin "Yapmak zorundaydık" savunması geldi.

BOTAŞ konut doğal gazı fiyatına yüzde 35, elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın fiyatına yüzde 44,30 ve elektrik üretimi harici sanayi tesisleri tarafından kullanılan doğal gazın fiyatına yüzde 50 zam yapıldığını duyurmuştu. 

Doğal Gaza Büyük Zam


Zamma ilişkin Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada doğal gaz fiyatlarında küresel piyasadan bağımsız hareket edilemediğini ve fiyatların 12 kat arttığını belirten BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, yüzde 35 zamma karşın devletin yaptığı desteğin yüzde 70 seviyesinde olduğunu söyledi.

Salgın nedeniyle enerji piyasalarının çok ciddi sorunlar yaşadığını ve tedarik kanallarında problemlerin sürdüğünü belirten Özcan, sorunun Avrupa'da ve tüm dünyada da yaşandığını belirterek "Hakikaten çok kaotik bir dönemi geride bırakmış olmayı umuyoruz. Bunun üzerine Ukrayna-Rusya arasındaki mevcut durum da enerji piyasaları üzerinde bilhassa Avrupa'da ciddi problemleri beraberinde getirdi. Bunun fiyatlara da çok ciddi yansımaları oldu" dedi.

Yılda ortalama bin metreküp doğal gaz yakan bir hanenin doğal gaz giderinin yaklaşık 11 bin 800 lira olduğunu ve bunun 3 bin 631 lirasını vatandaşın, kalanını devletin karşıladığını belirten Özcan, Avrupa'ya karşılaştırıldığında "inanılmaz" fiyat farkları oluştuğunu ileri sürdü. 

BOTAŞ'tan Avrupa Başkentleriyle TL Üzerinden Doğal Gaz Fiyatı Karşılaştırması


"Bugün maalesef üzülerek... Biz de tabii bu fiyat artışından mutlu değiliz, yapmak zorunda mıydık? Evet yapmak zorundaydık" diyen Özcan,  "Neticede devletimiz de kendi bütçesini dikkate alarak bu destek programını açıklıyor ve bu doğrultuda fiyat mekanizmalarını ortaya koyuyoruz. Burada şöyle bakmak lazım olaya; doğal gaz piyasa içinde aynı petrol ya da altın gibi değerlendirilmesi gereken bir kaynak. Altın ons başına 1935 dolarsa, Almanya'ya gittiğimizde de Türkiye'de de İtalya'da da aynıdır" diye konuştu.

doğal gaza zam yapan botaş yapmak zorundaydık