Dolar 15'e Dayandı

TAKİP ET

Dolar, 15 lira seviyesine merdiven dayadı.

Dolar kuru, 15 liraya merdiven dayadı. Dolar kuru şu sıralarda 14,97 seviyelerinden işlem görüyor.

Tek Adam Yönetiminde Doların Serüveni

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın daha önce iş birliği yaptığı Fetullah Gülen liderliğindeki dinci terör örgütünün 15 Temmuz'da giriştiği darbe girişimi sırasında dolar kuru 2,89 lira seviyesindeydi. 

Darbe girişimi sonrasında yükselişe geçen dolar kuru, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın parti içi muhalefet karşısında koltuğunu hükümet etkisindeki yargının yardımıyle korumak isteyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile ortaklaşa olarak başkanlık sistemine geçme arzusu nedeniyle yükselişini hızlandırdı.

16 Nisan 2017'de mühürsüz oy pusulalarının kanuna aykırı olarak YSK kararıyla geçerli sayılarak yapılan şaibeli referandumun ardından dolar kuru 3,62 seviyesindeydi. 

Referandumda kabul edilen anayasa değişikliğinin hayata geçtiği 24 Haziran 2018 seçimlerinin ardından 4,69 seviyesindeydi. Seçim öncesinde "Şu kardeşinize yetkiyi verin, dolarla faizle nasıl uğraşılır göreceksiniz" diyen Erdoğan yetki aldıktan sonra film koptu. Erdoğan, bir saplantı haline getirdiği fantastik "Faiz sebep, enflasyon sonuçtur"  ekonomi teorisini seçim sonrasında bünyesinde topladığı yetkilerle Merkez Bankasını kontrol altına alarak hayata geçirmeye başladı ve politika faizini PPK'nın arka arkaya aldığı kararlarla düşürdü. Ancak politika faizi, piyasa faizine yansımadı. Politika faizi yüzde 14'e düşürüldüyse de Türkiye'nin 2 yıllık Hazine Tahvilleri yüzde 25 faizle satılıyor. 
  Dolar kuru ise tarihi zirvesini gördü. 20 Aralık'ta dolar kuru 18.20 seviyesine ulaştı. 20 Aralık gecesi yapılan operasyonla sığ piyasalarda büyük miktarda dolar bozduruldu ve Erdoğan yeni bir paket açıkladı: Kur korumalı mevduat sistemi.

Dolar kuru 14 lira seviyesinin bir süre altına indi ancak bu geçiciydi. Yeniden yükselişe geçen dolar, şu sıralarda 14,97 seviyelerinden işlem görüyor. 

dolar lira 15 dayandı serüveni