Dolar 9,57'ye İndi

TAKİP ET

Büyükelçiliklerin ortak açıklaması sonrasında dolarda düşüş meydana geldi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını isteyen 10 ülke büyükelçisinin istenmeyen kişi ilan edileceğini açıklamasıyla birlikte son 24 saat içerisinde 9,83'e kadar yükselen Dolar/TL paritesi 9,57 seviyesine kadar indi.

Doların inişi, 10 büyükelçiliğin ağız birliği içinde yaptığı ayrı ayrı açıklamaların ardından meydana geldi. Büyükelçilikler açıklamalarında Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine uyacaklarını taahhüt etti. Büyükelçileri kovmayı beceremeyen AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ise bu açıklamaları olumlu karşıladığı öğrenildi.

9 ülke ABD Büyükelçiliği'nin açıklamasının ya bire bir aynısını yaptı ya da Twitter üzerinden yapılan bu açıklamayı retweet etti.

41. Madde'ye Riayet Etmek Ne Anlama Geliyor?

41. Madde'de "Ayrıcalıklarına ve bağışıklıklarına hâlel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan bütün şahıslar kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmekle yükümlüdür. Anılan Devletin iç işlerine karışmamakla da bu şahıslar keza yükümlüdür." ifadeleri yer almakta, ABD'nin yaptığı bu açıklama Türkiye'ye "İç işlerinize karışmıyoruz" mesajı olarak yorumlandı.

Madde 41 - 1. Ayrıcalıklarına ve bağışıklıklarına hâlel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan bütün şahıslar kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmekle yükümlüdür. Anılan Devletin iç işlerine karışmamakla da bu şahıslar keza yükümlüdür.

2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmi işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak diğer bir Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.

3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.

Dolar 9 59'a İndi büyükelçiliklerin açıklamasıyla birlikte