Dolar Kuru Başkanlık Sistemi İle 4,70'ten 17'ye Çıktı

TAKİP ET

Taha Akyol, Türkiye'nin başkanlık sistemi ile geldiği noktayı değerlendirdi.

Karar'daki köşesinde Türkiye'nin içine girdiği ekonomik krizi değerlendiren Taha Akyol, "Bütün yetkileri Cumhurbaşkanında toplayan 703 Sayılı KHK’nın yürürlüğe girdiği 9 Temmuz 2018’de dolar 4.70 lira civarındaydı… Bugün 17 liraya yakın!" dedi.

"Üç buçuk yılda milli parası dörtte üçe yakın eriyen bir sistem yer yüzünde var mı?! Bunu düşünmeliyiz, bir…" diyen Akyol, "İkincisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan düşük faizi savunmak için faizin yüzde 1 civarında olduğu ülkeleri örnek veriyor: Batılı ülkeler, Japonya… Fakat o ülkelerde sermaye birikimi, kuvvetler ayrılığı, kamu kurumları, basın özgürlüğü, Rusya dahil bağımsız Merkez Bankası gibi kurumların ne durumda olduğunu hiç söz konusu etmiyor" ifadelerini kullandı.

Söz konusu ülkelerde sermaye birikiminin yüksek olduğunu, kural ve kurumlara güvenin var olduğunu belirten Akyol, piyasalardaki istikrarın ve faizin düşüklüğünün de bundan kaynaklandığını kaydetti.

"Merkel’in Merkez Bankası’yla kavga ettiğini, yargı hakkında konuştuğunu hiç duydunuz mu?" diye soran Akyol, "Gerçi Trump bunu yaptı ama FED de mahkemeler de aldırmadı; zira kuvvetler ayrılığı kökleşmiş, kurumlar güçlü" ifadelerini kullandı.

Faiz İndiren Devletin Kendisi Yüzde 22 Faizle Borçlanıyor

Dış politikada yalnızlaşmamızı, AB sürecinde kat edilen mesafede geriye düşüldüğünü ve tam üyelik müzakerelerinin dondurulduğunu belirten Akyol, "Hatta AİHM kararlarına uymamaktan dolayı yaptırım ihtimali var…" dedi.

Mahfi Eğilmez'e atıf yapan Taha Akyol, Erdoğan'ın emriyle Merkez Bankası faiz indirdikçe Türkiye'nin risk priminin yükseldiğini ve bu nedenle Türk devletinin bizzat kendisinin yüzde 22 faizle borçlandığını hatırlattı.

Yanlışlar Denge ve Denetim Yok Olduğu İçin Durdurulamıyor

"Peki, yanlışlar niye bir noktada durdurulamıyor?" diye soran Taha Akyol, gerekçe olarak başkanlık sistemine geçiş sonrasında hiçbir denge ve denetim unsurunun kalmamış olmasını gösterdi.

Taha Akyol'un yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

recep tayyip erdoğan başkanlık sistemi dolar kuru