Dolar Kuru Bu Yılın Zirvesine Ulaştı

TAKİP ET

Dolar kuru 2022 yılının zirvesine ulaştı.

Dolar kuru 20 Aralık 2021 gecesi Kur Korumalı Mevduat sisteminin açıklanmasının ardından piyasaya arka kapıdan yapılan müdahaleyle 18,30 seviyesinden 13 lira seviyesine kadar inmişti. 20 Aralık akşamı İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz'ın söylediği üzere dolar kuru yükselişini kaldığı yerden sürdürdü ve söz konusu düşüş, bir "alım fırsatı" olarak kaldı.

Aradan geçen 6 ayın ardından 17,30 seviyesine çıkan dolar kuru, BDDK'nın aldığı kararın ardından yapılan müdahaleyle 16,60 seviyesine düştüyse de bayram öncesinde yeniden 17 lirayı aştı.

Yükselişini sürdüren dolar kuru bu sabah yaşanan artışla birlikte 17,56 seviyesine kadar çıktı. Bu seviye, 2022 yılında dolar kurunun ulaştığı yeni zirve. Euro kuru ise şu sıralarda 17,98 lira seviyesinden işlem görüyor.

Döviz Çanları Çalıyor

Bankacılık sisteminde sadece birkaç milyar dolarlık likidite kaldığı ve Merkez Bankası'nın rezervlerinin tükendiği iddiaları dolar kurundaki hareketliliği körüklüyor.

Ekonomi yayınlarıyla bilinen Dünya gazetesinin patronu Hakan Güldağ kısa bir süre önce işadamı bir arkadaşının Merkez Bankası bürokratları tarafından arandığını ve dolar bozdurmasının istendiğini açıklamıştı. Bunun yanı sıra Cumhuriyet tarihinde ilk kez, Merkez Bankası doğal gaz ithal etmesi için BOTAŞ'a döviz sağlayamadı ve BOTAŞ Alman bankası Deutsche Bank'tan  925 milyon euro kredi almak zorunda kaldı. 

Hakan Güldağ: Merkez Bankası'ndan İş İnsanlarını Arayıp 'Dolar Satın' Diyorlar

BOTAŞ Doğal Gaz Alabilmek İçin Deutsche Bank'tan Borç Aldı: 'Parayı Suriyelilere mi Yedirdiniz?'

dolar kuru euro bu yılın zirvesine ulaştı zirve rezerv